12-09-12

Verzamelen

boek.jpgAls kind verzamelde ik postzegels van (zeil)boten en zwemmers. Ik verzamelde ook brieven van mijn pennenvrienden, ik denk dat ik elke week een vijftal brieven kreeg en terug antwoordde. De brieven zitten in dozen en worden nog steeds bewaard. Nu is het digitaal, nu zijn er e-mails en bijna geen brieven meer, de e-mails zitten in archives en af en toe worden ze met een click gedeleted.

Wat verzamel ik nog, niet echt hoor, maar toch ... mooie kartonnen of metalen dozen, magneten, kaartjes, papier en/of schriften, en 'yoyo en hoops', ...

Ik hou veel bij in scrapbooks (plak- en memorieboeken) over mijn kids en ook digitaal (blogs, e.a.). Ik kan niet goed zonder.

Ik heb ook een vijftal jaren dieetboeken verzameld, infeite staat er hetzelfde in die boeken maar in een andere verpakking, een beetje anders ... Vanalles geprobeerd maar het helpt niet ... (het ligt aan m'n eigen).

Recent verzamel ik boeken van waargebeurde verhalen van lotgenoten of familie. Ik lees natuurlijk, als het lukt (ja ik heb nog een beetjes afasie). Ik heb een mini-bib gemaakt, infeite een stapeltje boeken, lotgenoten en/of partners mogen de boeken lenen. De helft van mijn stapel zijn geleend en hopelijk wordt er gelezen!

25-07-12

Hoelang bestaat de logopedie?

Af en toe ontmoet je wel eens een interessante mens, zij is docent/logopediste op pensioen. Ik zou zeggen een pionier van de logopedie.

Zij vertelde dat logopedie voor ‘oude’ mensen niet zo lang bestond. Door de geneeskunde overleven meer mensen een infarct dan vroeger. Mensen getroffen door afasie leven langer dan vroeger en dus was er wel nood om beter te worden, om beter te communiceren. En zo begon logopedie voor afasie.

De geneeskunde ontwikkelt zich verder, een wondermiddel tegen afasie hebben ze nog niet gevonden, maar misschien wel ooit?

Een ontroerend verhaal: De oude man! Waargebeurd!  Als je het gelezen hebt, mijn reactie is dat er wel mogelijkheden zijn.

10-05-12

Bijna iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Migraine misschien?

Ik heb zelden hoofdpijn, in de grote vakantie in 2011 heb ik een paar keer hevige hoofdpijn-aanvallen gehad. Symptonen waren hoofdpijn, misselijk zijn, veel geeuwen, … Wat hielp was aspirine, frisse lucht (buiten in de schaduw) en rusten (slapen) en daarna bewegen (bloedcirculatie bevorderen)…

Na de vakantie vertelde ik het aan de dokter (mijn vroegere dokter), en de dokter zei, ‘Nee, aspirine mag niet, je hebt al bloedverdunningsmedicatie, je kan een bloeding krijgen’ … Een paar weken later, kreeg ik een hartinfarct, ik had te weinig bloedverdunningsmedicatie, vanaf dan was het Marcoumar en ook Asaflow …

Heftige hoofdpijn, Ik denk niet dat het een migraine-aanval is, ik denk gewoon een soort voorbode (mini mini TIA’s ofzo). Gisteren was ook zo eentje, denk ik, en zonder hoofdpijn. De dokter kan niet veel meer medicatie voorschrijven … de ‘strafste’ medicatie heb ik al momenteel. Dus, ik hoop op het nooit meer te krijgen.

Een beetje akelig ...

13-02-11

Moe?

Ik heb nooit hoofdpijn en ik slaap niet veel en ik ben vrij fit ... Ik doe soms wel teveel, ik computer heel graag, ik ben 'verslaafd', soms blijf ik teveel op mijn computer plakken (vooral ´s avonds als de kids slapen), en dan ben ik soms moe, twee of drie dagen achter elkaar maar 5-6 u slapen dan ben ik moe, ik moet dan eens 8u slapen. Dus ik heb niet echt een probleem, ik ben wel normaal denk ik. Veel mensen met hersenenbeschadigingen zijn heel moe en moeten een dutje doen na de lunch (ik doe dat zelden, behalve als ik echt weer teveel gecomputerd heb 's nachts).

Voor mijn beroerte had ik soms hoofdpijn, vooral de donderdag, 'bijna weekend', waarschijnlijk teveel werkdruk, teweinig geslapen, misschien migraine? Vroeger deed ik ook een dutje (siësta) in het weekend. Ik vond dat ik weinig hoofdpijn had, dus misschien twee keer hoofdpijn per maand, dat gaat toch? Mijn collega vindt dat ik veel hoofdpijn had en nu niet meer ... ja, misschien ... mijn medicatie (Aggrenox (combinatie van aspirine 'bloedverdunning' en dipyridamol 'antistollingsmiddel') helpt!

Vroeger nam ik weinig medicatie, wel de anticonceptie-pil. Als ik erg hoofpijn had dan nam ik perdolan mono. Nu denk ik dat ik beter aspirine had genomen. En anticonceptie-pil is niet zo goed, ik mag het niet meer gebruiken van de dokter na mijn beroerte.

05-02-11

Zeven hoofdzonden

Ik geloof in God, ik geloof in goedheid. Ik zondigde weinig tegen de zeven hoofdzonden. Na mijn cva ben ik veranderd en ik zondig meer tegen mijn principes. Ik schaam mij en voel mij schuldig. Ik wou weer zijn zoals voor mijn cva.

 

1. Superbia (hoogmoed - ijdelheid - trots)

Ik was bescheiden en nu ben ik veel egocentrisch.

Ik heb wroeging dat ik egoïster ben dan vroeger. Ik voel mij soms een narcist, overschat mezelf, voel me onvervangbaar en dan botst ik tegen de muur. 

Ik heb minder inlevingsvermogen en ik heb meer aandacht nodig. Zij moeten mij maar eens helpen, ik heb al teveel geholpen.

2. Avaritia (hebzucht - gierigheid)

Neutraal, ik ben niet gierig en ik heb geen hebzucht. Ik heb ook geen geldproblemen.

3. Luxuria (onkuisheid - lust - wellust)

Ik had nooit geen zin in sex en nu is het beter geworden, ik heb meer lust. Ik ben minder geremd, misschien is het positief. Ik voel mij soms wel schuldig (ik doe er niks mee maar ik droom meer). Ik ben niet meer frigide en wel normaler.

4. Invidia (nijd - jaloezie - afgunst)

Ik ben boos dat ik niet mocht rijden, ik vond het niet eerlijk.

Ik ben ook jaloers dat ik niet meer zo goed kan praten dan vroeger en waarschijnlijk ga ik nooit promoveren op mijn werk.

Soms voel ik mij slecht dat iemand mij heeft vervangen, zoals een collega op het werk, ik voel dat ik niet meer nodig ben.

Ik ben ook jaloers dat mijn kinderen hun papa liever vinden dan ik.

5. Gula (gulzigheid - vraatzucht)

Ik was al gulzig en nu ben ik nog gulziger. Ik word dikker en dikker en binnenkort geraak ik niet meer door de deur. (Ik kan niet goed stoppen met eten/snoepen).

 6. Ira (woede - wraak)

Ik ben heel gemakkelijk boos van futiliteiten. Ik ben heel kwetsbaar en prikkelbaar. Ik heb soms onbeheersbare driftbuien en woedeaanvallen. En ik voel me dan schuldig.

7. Acedia (gemakzucht - luiheid)

Ik voel mij schuldig van mijn gemakzucht. Ik deed alles voor iedereen en nu vind ik dat ze het zelf maar moeten doen. De kinderen moeten maar zelf opruimen, ik doe het niet. Mijn man moet zelf maar eens stofzuigen want ik ben geen slaaf. Ik computer teveel omdat ik minder tijd maak voor mijn kinderen. Ik schaam mij.

 

Hoogmoed en jaloers liggen heel dicht bij elkaar ... dat maakt mij kwetsbaar en ik voel mij (emotioneel) instabiel.

12-01-11

Dwangneurose

Misschien was het teveel – ik werkte met veel overuren, deed sport, deed mijn huishouden, voedde 3 kinderen op, maakte gezond eten voor mijn kinderen, van mij moesten ze ook veel leuke dingen doen, zich ontplooien, sporten en veel activiteiten doen. Ik deed alles voor mijn kinderen en ook voor mijn werk. Misschien was ik te perfect, te ijverig – ik had (en heb nog steeds) een beetje ‘dwangneurose’ … alles moest (en moet) perfect zijn en nog …

Veel lotgenoten (mensen die een cva hadden gekregen) waren ‘te ijverig' en hadden teveel 'stress’ ... Was dat de oorzaak?

Sommige dingen deed (en doe) ik niet hoor omdat ik dat niet leuk vind en ook niet belangrijk vind. Strijken … veel vrouwen strijken gemiddeld 5u per week, moet dat, ze strijken zelf een washandje? Ik strijk heel weinig, misschien maar 2u per jaar. Echt, ik koop ‘katoen met een beetje synthetisch’ kledij dat niet kreukt en ik gebruik de droogkast. Dus ik strijk niet. Die vrouwen die veel strijken, hebben ook een beetje dwangneurose!

08-06-10

Flair

030_flair_logoElke week nam ik een Flair van toen ik een tiener was dus ik ben wel een trouwe fan. Elke woensdag namiddag las ik mijn Flair, dat was mijn ontspanning, een half uurtje lezen. Mijn favoriete bladzijde van Flair was 'Mieke Van Maerle'. 

Na mijn beroerte, kreeg ik afasie, ik kon wel lezen maar ik begreep de teksten niet. Nu gaat het beter, ik kan lezen maar ik moet stilletjes hardop lezen en af en toe moet ik de tekst herlezen omdat ik het niet direkt begrijp.

Ik neem de Flair af en toe, misschien één keer per maand, ik moet nog teveel concentreren om de tekst te begrijpen. Voor mij is het geen ontspanning niet meer.

Sommige teksten ivm ´relaties´ zijn heel moeilijk: de vriend van haar vriendin of de ex van zijn vriend,  ...  ik kan sommige teksten gewoon niet volgen, ... Ik heb dus nog steeds moeite met persoonlijke voornaamwoorden (ik, jij, hij, zij, haar, hem, ...).

In de Flair zijn er wel regelmatig artikels van mensen die iets hebben (of iets niet meer hebben) zoals anorexia, depressief, zwaarlijvig, kanker, ... en nog nooit heb ik een artikel gevonden met 'afasie'?