23-05-15

Een contactnamiddag in de krant!

http://www.nieuwsblad.be/cnt/blrbi_01685354

Heb jij afasie of heeft iemand uit jou omgeving afasie? Dan ben je van harte welkom op de contactdagen:

http://www.afasie.be

 

 

08-12-12

Geraakt

Ik ging naar een soort theater samen met lotgenoten: een monoloog 'Geraakt'. Een verhaal van een mama getroffen door een beroerte. En ik zie mijn verhaal in dat toneel. Mijn tranen lopen, precies of mijn film wordt afgespeeld.

De mama is anders getroffen, verlamming e.a. i.p.v. afasie. Maar veel van de gevoelens die ik ook had, zitten in dat toneel, zoals voor mijn kinderen willen zorgen, ...

Dit toneel  in het filmpje waar de verpleegster vertelde wat er gebeurd was en wat er ging gebeuren aan haar ziektebed is voor mij helderder. Die informatie heb ik waarschijnlijk wel gekregen maar niet opgevangen, ik begreep niet wat de verpleegster vertelde toen ze aan mijn bed kwam.

Heel mooi toneel, echt geraakt! In alle betekenissen! Bedankt hier voor!

02-10-12

Nog een feestje ...

lotgenoten,afasieDit weekend was het de nationale dag, eh, de nationale afasiedag ... heel vlaanderen ging naar Roeselare om daar te feesten.

Ik reed met 4 lotgenoten naar het feest. We werden hartelijk verwelkomd, we kregen een drankje en een hapje en er werd gebabbeld. Na de receptie mocht ik aan 'mijn provincie'-tafel gaan en er werd gepraat en lekker gegeten.

Tussen het eten was er een 'doe-quiz' met een 'viking' verhaal. De provincies (of tafels) tegen elkaar. We konden sleutels winnen en met de juiste sleutel kon je de 'viking'schatkist openen! De 'doe-quiz' was gevarieerd: muziek maken, een mopje vertellen, droedels oplossen, sleutels zoeken, een voel- en een geurquiz, ... Toen het gedaan was mochten we de gewonnen sleutels proberen ... uiteindelijk kreeg iemand de schatkist open! Wat zat er in? Een grote hoeveelheid 'Leo's'. Njamie ...

Na het feest kregen we nog een leuk plantje en we reden jammer genoeg in de file naar huis. Volgend jaar komen we terug naar de nationale dag maar in een andere provincie!

lotgenoten,afasie

01-05-12

Genieten ...

Ik kan wel genieten en eerlijk, er is meestal wel iets lekkers bij ... dus niet zo goed voor mijn dieet.

Op weg naar de uitstap reden we door Averbode, iemand wilde een ijsje en dus zijn we even gestopt. Een lotgenoot en ik bleven in de auto want hij kan niet goed stappen. Hij wilde vertellen over de omgeving. Hij wilde een woord gebruiken maar het woord vond hij niet, grrr... en toen zei hij ‘pastoor pastoor pastoor’ ... bleek dat hij ‘abdij’ wilde zeggen. Ook ‘boek boek boek’ was de bibliotheek ... daar is hij al geweest, Averbode dus. Communiceren is heel moeilijk als je afasie hebt. De andere persoon kwam de ijsjes brengen. De ijsjes begonnen te lekken dus deelde ik zakdoekjes uit. Hij die bij mij bleef, wilde het zakdoekje niet aannemen, hmmm ...? Een ijsje in één hand en, ojee, ik vergat dat hij een verlamde arm heeft, ...

We reden verder ... tot we er waren. Lotgenoten en partners die ingeschreven zijn, waren er en toen mochten we in de huifkar. 'Mensen die met een rolstoel rijden en daar niet uit kunnen, konden echter niet op de huifkar', jammer ... Het was een leuke tocht, het was prachtig weer, we genoten van de bossen en de natuur, een muzikale lotgenoot bracht zijn mondharmonica mee en dat was gezellig, ... en af en toe stopte de huifkar en hadden we tijd voor cake, een uurtje later en een paar kilometer verder lekker taart en koffie ... dit was heerlijk! Terug thuis was mijn weegschaal niet zo happy. Tja ...

Huifkar.jpg

 

05-02-12

Gewoon een anoniem interview: ik weet niet of het een interview is want hij kan niet praten.

Na regen komt zonneschijn. Maar soms blijft het regenen …

De persoon in kwestie kan niet meer praten, is afhankelijk van een rolstoel en is afhankelijk van mensen die hem helpen.

Ja en nee kan hij zeggen maar soms blijft hij ja zeggen terwijl hij nee bedoelt.

Hij is ongeveer zo oud als ik, dus nog jong …

Hij kreeg een CVA een tweetal jaren geleden. Een jaar bleef hij in een revalidatiecentrum: neurorevalidatie maar zonder het gewenste resultaat. Welk toekomstperspectief is er nog … een rusthuis misschien? Hij is nog jong. Een rusthuis is voor bejaarden.

Zijn partner bracht hem mee naar een afasie contactdag. Hij heeft de lotgenoten zien babbelen, de ene stopt niet, de andere spreekt met gebaren, …

Wij hopen dat hij terug kan praten. Ik ga een kaarsje branden …

---

Elke afasie is anders. De ernst van de ziekte hangt af van de mate waarin de hersendelen zijn beschadigd. Sommige mensen begrijpen de taal wel, maar hebben moeite met de zinsopbouw en de juiste woorden te vinden (Broca-afasie of Motorische / expressieve afasie). Andere mensen praten juist heel veel, maar vaak is dit voor diegene die het aanhoort onbegrijpelijk (Wernicke-afasie = Sensorische / receptieve afasie). Het meest voorkomende vorm van afasie is een gemengde afasie, dus met zowel een motorische als een sensorische component. Soms overheerst één van de componenten.

Believe in yourself and you can achieve anything! Bijna altijd is er na het ontstaan van afasie enig spontaan herstel van de taal. Zelden of nooit is dat herstel volledig. Toch is er met veel oefenen, telkens weer proberen en volhouden vaak enige verbetering te verkrijgen.

24-12-11

Gezellige contactdagen

Afasie! Tijdens contactdagen kunnen wij niet goed praten maar toch praten we met elkaar.

Het was een kerstfeestje, gezellig praten met een hapje en een drankje …

Iedereen kreeg een vraag en ze antwoordden, ze vertelden een anekdote of een stukje van hun verhaal, heel moedig en oprecht. De anderen luisterden, zij herkenden het en begrepen elkaar. Echt lotgenoten … Bij elke vraag was er gewoon een spontaan applaus, een uiting van waardering! Ik vond het prachtig, ze waren allemaal echte lieve en warme mensen!

Mijn vraag die ik kreeg was ‘Wat zijn mijn slechte eigenschappen?’ Ik vertelde over prikkelbaar zijn en gemakkelijk boos worden: niet goed tegen lawaai kunnen (de kids die teveel babbelen of giechelen dan word ik boos), niet goed kunnen relativeren dat ze niet altijd willen luisteren (als iemand niet wil dan ben ik boos), … Sommige herkenden het …

Na de contactdag voelde ik me … wauw! Euforie dus, een extreem gevoel van vreugde! En dat gevoel werd nog groter … een koppel heeft heel veel geholpen (lekkere hapjes gemaakt e.a.): ik wist niet dat er zo’n prachtige mensen waren! En ik kreeg ook (veel) complimenten, dus was ik ook heel blij:

‘Merciiii! Dank u Afa om de mooie dag van gisteren en om alles zo goed geregeld te hebben’

‘Bedankt, want zonder jou zou er zo'n fijne namiddag niet zijn! Jij bent een héél toffe madam!‘

'We vonden het een heel toffe bijéénkomst! Doe zoverder meisje, goed bezig!'.

Leuk hee!?

31-10-11

Jawel ik kan nog genieten …

Ik nam deel aan ‘bezoek aan Diest’ met 35 afasie.be leden (lotgenoten en partners). Het was een hele aangename dag en het was prachtig herfst weer. Rondleiding met gids, wandelen, tijd om met elkaar te praten, samen koffie en taart eten, …

Ik was eventjes vergeten dat er echt hele fijne mensen zijn …

Diest.jpg