27-07-12

(On)zichtbaar

De gevolgen van een beroerte kunnen zichtbaar zijn maar ze kunnen ook min of meer onzichtbaar zijn, omdat het gaat om veranderingen in het denken, de communicatie, de gevoelens en het gedrag.

Een vriendin en lotgenote lijkt alsof ze geen beroerte heeft gehad, ze is een toffe vrouw, heel sociaal, ... ze heeft een buitenlands accent* en ze krijgt complimenten dat ze heel goed Nederlands praat!

Ze heeft ook problemen met autorijden, oriëntatieproblemen, geheugendefect, … Ik zie het niet maar zij vertelt het. De gevolgen zijn niet zichtbaar, alleen zich zelf en haar man en misschien een paar mensen zien het.

Ik ben ook veranderd, veel dingen kan ik even goed als vroeger, maar ik kan niet goed mijn emoties regelen. Ik probeer soms mezelf te remmen, het lukt soms en soms niet. Tja ... Ik kan er ook niet goed tegen dat ze met mijn probleem lachen, dan krijg ik het nog erger.

* Het buitenlandsaccent-syndroom (foreign accent syndrome) is een zeldzame aandoening waardoor spraakpatronen veranderen. Dit is vaak het geval na een beroerte of een hoofdletsel. Ze verliezen hun eigen accent en in de plaats daarvan neemt hun stem een vreemde toon aan.

25-07-12

Hoelang bestaat de logopedie?

Af en toe ontmoet je wel eens een interessante mens, zij is docent/logopediste op pensioen. Ik zou zeggen een pionier van de logopedie.

Zij vertelde dat logopedie voor ‘oude’ mensen niet zo lang bestond. Door de geneeskunde overleven meer mensen een infarct dan vroeger. Mensen getroffen door afasie leven langer dan vroeger en dus was er wel nood om beter te worden, om beter te communiceren. En zo begon logopedie voor afasie.

De geneeskunde ontwikkelt zich verder, een wondermiddel tegen afasie hebben ze nog niet gevonden, maar misschien wel ooit?

Een ontroerend verhaal: De oude man! Waargebeurd!  Als je het gelezen hebt, mijn reactie is dat er wel mogelijkheden zijn.

18-07-12

Lotgenote

Iemand die ik recent heb leren kennen, heeft afasie gekregen. Ze kreeg ineens problemen met praten, lezen, schrijven,… en moest naar het ziekenhuis. Ik ben er niet goed van. Is afasie besmettelijk denk ik dan? Pfff...

Ze is terug thuis, ze volgt logopedie en ik denk dat ze goed evolueert ... oef! Binnenkort is ze terug de oude, hoop ik!

Het is heel moeilijk in te schatten hoe erg de hersenbeschadiging is, en hoeveel motivatie de persoon heeft.

17-07-12

Me-time (2)

tegel%20onthaasten.jpgNo comment ... gewoon een beetje zelfironie.

15-07-12

Me-time

Mijn kinderen zijn alle drie op kamp. Heerlijk toch, om alleen te zijn!

Het is tijd om dingen niet meer uit te stellen, alle soorten ‘dingen’, zoals op ziektebezoek, met een vriendin afspreken, alle bedden verschonen, administratie in orde maken, ...

Er zijn wel andere dingen die ik toch nog ga uitstellen zoals vermageren en meer sporten (pfff), foto’s die ik nog wil afdrukken (ik heb mooie kaders gekocht meer dan een jaar geleden, de kaders zijn aan de muur maar zonder foto’s), een nieuw bed kopen (2 jaar geleden was het bed ingezakt, met een houten balk is het bed nog mogelijk om erin te slapen, dus ooit komt er een nieuw bed). En andere karweitjes zoals ramen verven, muren verven, ... zou ook ooit moeten gebeuren.