31-03-12

Mijn werk

Mensen vragen of ik nu werk en hoeveel. Ik werk nu zoals vroeger 80%. Het gaat vrij goed. Ik heb minder projecten en minder stress.  Ik heb er een beetje voor gezorgd. Andere mensen krijgen mijn projecten en dus krijgen zij nieuwe kansen, mogelijkheden om te groeien, nieuwe dingen te leren. Ik ben best jaloers maar ik moet voor mezelf zorgen, teveel stress is niet goed voor mij, denk ik … ik wil niet opnieuw iets krijgen.

27-03-12

Kunst

Een kunstenares en lotgenote in de krant!

 http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=89...

23-03-12

Doen alsof je luistert … (2)

Veel mensen praten graag, dingen over vroeger. Ze komen naar mij, hun verhaal vertellen. Ik luister, ik probeer te luisteren of ik doe alsof ik luister, ...  Sorry dan maar, je weet dat ik afasie heb, mijn luisterend oor werkt niet zo goed, ik kan soms niet volgen.

20-03-12

Doen alsof je luistert …

Ik doe mijn best om actief te luisteren maar ik kan het niet zo goed. ‘Herhaal het nog eens’, ‘Ik heb het niet goed begrepen’, ‘Wat zeg je?’, 'Wablieft?'… als ik echt de conversatie wil volgen dan moet ik continue ‘Wat zeg je?’ vragen en ik voel me dan dom en de prater zou zich ambetant voelen.

Dus ik doe alsof ik het gehoord heb en begrepen heb … sommige lotgenoten kunnen het ook goed verbergen.

Soms kan ik wel luisteren, als ik aandachtig en geïntereseerd ben, en als de prater duidelijk articuleert en traag en luid praat.

Gewoon op internet (op verschillende sites) heel herkenbaar, mooie zin vind ik want ik kan ze zelf niet mooier schrijven, vandaar ‘copy & paste’.

Iemand met afasie begrijpt niet altijd precies wat er tegen hem gezegd wordt, hij vangt bijvoorbeeld alleen trefwoorden op tijdens een gesprek en bedenkt zelf het verband hiertussen. Vooral bij ingewikkelde zinnen levert dit misverstanden op.

Mijn vader heeft geen afasie maar is slechthorend. Hij draagt sinds recent een hoorapparaat dus hij heeft geen excuses meerKnipogen!

En andere ouderdomskwalen  ... iemand schreef  'Het erge is dat ik mensen soms niet eens meer meteen begrijp bij de eenvoudigste dingen. Dan moet ik vragen of ze het nog een keer willen zeggen, want ik 'hoor' het gewoon niet.' Niet plezant hee!

18-03-12

Minder mobiele maar actieve mensen

foto1.jpgHet is moeilijk om uitstapjes voor ‘minder mobiele’ mensen te organiseren. De ene heeft een rolstoel, de andere kan wel stappen maar heeft een sleepvoet en wilt niet lang wandelen, teveel kans om te struikelen. Sommige beschikken niet over aangepaste vervoer. Het is echt moeilijk om aan iedereen te denken ...

Dus ik heb ergens voelsprieten gekregen, als ik ergens ben, dan denk ik, kan een rolstoelgebruiker er geraken, ... ?

Gisteren heb ik in een natuurgebied gewandeld. Ik ging naar een sporthal om mijn dochter ‘in actie’ te gaan bewonderen. Ik was te vroeg en ik wou niet naar de cafetaria (hm lekker ... warme chocomelk met slagroom ... nee dus, ik denk aan mijn lijn). Ik ging eens zien achter de sporthal ... wauw, ik zat gewoon in een mooi natuurgebied waar je kunt wandelen, toegankelijk ook voor rolstoelgebruikers ...

Links:

http://www.ato-vzw.be/nieuws/98-toegankelijk-wandelpad-bo...

http://www.blijfactief.be

IMG_0002.JPG

04-03-12

Wie deze stad ...

Ik zag de woorden wel maar de zinnen begreep ik niet ... ondertussen is het veel beter geworden. Sommige zinnen zijn zo mooi!

‘Wie deze stad liefheeft ziet achter elke grijze gevel een mens’, een regel uit het gedicht ‘La Ville en Marche’ van de Vlaamse dichteres Jo Govaerts, prijkt op de kademuur ... heel mooi vind ik.  De wandelkade is ook wel mooi geworden, de rolstoelgebruikers kunnen daar gaan wandelen!

afasie, woordenschat, lotgenoten, wernicke

afasie, woordenschat, lotgenoten, wernicke