12-11-11

Ben ik een proefkonijn?

Mijn huisarts vindt het een marteling … bloedprikken. Ben ik een slachtoffer of misschien is het de huisarts? Een paar pogingen voor een buisje bloed, het duurt langer dan verwacht en de huisdokter krijgt daar stress van. De volgende patiënt, het was op afspraak, moest langer wachten.

De huisarts had een oplossing, er is een nieuw medicijn, Pradaxa, het is een antistollingsmiddel en je moet niet meer bloedprikken. Gewoon 2 pilletjes per dag met 12 uur ertussen. De huisarts heeft met de cardioloog gepraat en het is inorde … ik kreeg een voorschrift, het is een soort test, ze hebben de medicatie nog niet in België maar wel in Nederland (en andere landen).

Ik vroeg me af, waarom geen bloedprikken meer? Hoe weet ik nu dat het inorde is, ik wil af en toe controle krijgen. Met mijn vroegere medicatie Aggrenox moest ik ook niet bloedprikken maar het was dus niet straf genoeg vermits ik een bloedprop heb gemaakt en dan een hartinfarct gekregen. En nu Pradaxa is straffer, … misschien te straf, is er kans op bloedingen? De cardioloog zei dat er genoeg studies zijn dat het veilig is, gewoon de pillen innemen en geen controle. Mmmm, ik voel me daar niet goed bij.

Ik dus naar de ziekenhuisapotheek, ze hadden het niet meer. Teveel vraag en te weinig aanbod. Het fabriek kan niet volgen. Een paar weken later kon ik wel een doosje krijgen, voor één maand, maar meer niet. Ik ben misschien koppig maar ik heb gezegd dat ik eerst zekerheid wil. Ik wil niet van het ene medicatie beginnen en dan moeten stoppen omdat ze te weinig hebben … Ik blijf aan Marcoumar!

De laatste twee bloedprikken waren geen foltering! De afdeling bloedafname van het ziekenhuis deed het goed. Volgende week nog eens naar de huisarts, opnieuw bloedprikken als de huisarts nog wil.

Ondertussen met iemand gepraat over bloedprikken, in sommige ziekenhuizen hebben ze een soort machine, het werkt met een vingerprik en ze weten na een paar minuten of het bloed de correcte verdunning heeft. Vingerprik … dus geen buisje maar een paar druppels! Geen blauwe plekken! Ik zit op internet te googlen: er zijn wel huisartsen die dat machine ook hebben. Hmmm … interessant!

En ik google verder, veel info over Pradaxa … en af en toe slecht nieuws in de krant, zoals http://www.knack.be/belga-algemeen/pradaxa-wordt-slechts-...

Hmmmm ... Ik wil geen proefkonijn zijn.

Commentaren

Ik zou jouw huisarts toch wel verwittigen dat je bij je oude medicatie blijft. Zou hij het bloedprikken niet willen uitgeven aan een verpleegster, die niets anders doet, van een labo of zo?

Gepost door: Martine | 13-11-11

Reageren op dit commentaar

Ik zal het zeker laten weten aan mijn huisdokter, het moet wel hee, mijn pillen zijn (bijna) op.
Ik weet niet of ze het kunnen doorgeven naar een verpleegster ofzo ... ? Bloedprikken in het ziekenhuis kan ook maar dan moet een dokter van het ziekenhuis een papiertje invullen. Eerst een afspraak van een dokter krijgen. Of aan het secretariaat van de revalidatie vragen? Wat een gedoe hee.

Gepost door: Afa | 13-11-11

Reageren op dit commentaar

Afa, ik denk dat uw huisarts u dat moet kunnen vertellen en dat het misschien niet zo gemakkelijk is als bij de huisarts, maar dat het de moeite loont onder de vorm van meer comfort en minder pijn. Misschien is uw huisarts wel opgelucht dat je het hem voorstelt. Ik vermoed dat een voorschrift van je huisarts voldoende is en dat je dan een afspraak kunt maken zoals bij een dokter. Zo gaat het toch in Lier. Bij mij komt een verpleegster van het labo aan huis, omdat ik mij moeilijk kan verplaatsen. Jij kunt je natuurlijk nog wel verplaatsen.

Gepost door: Martine | 13-11-11

Reageren op dit commentaar

Info, van mijn zus gekregen.

Minstens 150 000 mensen in België moeten minstens een keer per maand naar de huisarts om hun bloed te laten controleren met een stollingstest die de INR (International Normalized Ratio) meet. Die test geeft aan hoeveel trager het bloed van de patiënt stolt dan bij iemand zonder bloedverdunners. Op basis daarvan wordt de dosis van de medicatie bijgestuurd, elke keer opnieuw.
In België gebeurt de test en de opvolging door de huisarts. Maar er zijn een aantal uitzonderingen: die komen naar sommige ziekenhuizen. Het zijn bijvoorbeeld mensen bij wie het regelen van de dosering moeilijk verloopt en die daarom doorverwezen worden door de huisarts.

Dosering gaat voor mij (denk ik) maar bloedprikken is moeilijker. In België hebben ze een paar ziekenhuizen die een afdeling 'antistollingskliniek' hebben. In Nederland hebben ze een trombosedienst.

Mijn huisarts wilt er inderdaad van af, heeft weining mogelijkheden ... alleen Pradaxa zegt de huisarts.

Gepost door: Afa | 15-11-11

Reageren op dit commentaar

En mijn zus zei: 'Maar die marcoumar is even slecht of even goed als pradaxa,hoor... er sterven er ook aan bloedingen met inname van marcoumar...'

Griezelig om de medicatie te nemen ... en het moet, anders krijg ik bloedklonters ...

Gepost door: afa | 15-11-11

Reageren op dit commentaar

Hallo Afa,
Uw zus weet op dat vlak veel meer dan ik, maar ik vraag mij toch af, zou jij niet vallen onder die 'uitzonderingen'? Er staat toch ook maar 'bijvoorbeeld'? Ik zou daar precies toch het fijne van willen weten... Ik vind het precies ook wel belangrijk dat je achter je medicatie staat.
Ik hoop dat ik me niet teveel 'moei', maar ik neem aan dat je graag reacties hebt, niet?
Trouwens, het is mijn bedoeling enkel suggesties te doen, jij beslist natuurlijk zelf wat je ermee doet.
Liefs.

Gepost door: Martine | 16-11-11

Reageren op dit commentaar

Ik beslis natuurlijk ;-)

Alles heeft zijn voor- en nadelen.

'Uitzonderingen' is wel mogelijk (denk ik) maar dan moet ik verder rijden want het 'dichtste' ziekenhuis heeft die mogelijkheid niet.

Ik kan ook een andere dokter nemen, eentje dicht bij mij die een machine 'vingerprik' heeft. Nadeel is dat ik trouw ben, ik voel me schuldig als ik zou veranderen. Er zijn positieve dingen bij mijn huisdokter: ze is een vrouw, ze heeft een digitale wachtkamer (minder wachten) en ze kent mij en mijn geschiedenis. Er zijn wel negatieve dingen, ze in niet zo flexibel, durft niet zelf iets veranderen, heeft weinig gevoel, is haastig ... vind ik.

Gepost door: Afa | 16-11-11

Reageren op dit commentaar

Ik denk dat het aan jou is om de balans op te maken van goede en minder goede punten.
't Is mooi weer, ben je van plan buiten te komen?
Groetjes en een fijne week verder.

Gepost door: Martine | 16-11-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.