21-08-11

Contactdag, praatgroep, zelfhulpgroep …?

Een schreeuw om hulp – blz 49 - En mijn gedachten kleurden rood, leven na een hersenbloeding (auteur: Lena de Nil).

Lena belde naar een zelfhulpgroep, een schreeuw om hulp. De vrouw van de zelfhulpgroep zei dat ze nooit iemand heeft weten kunnen volledig herstellen, een heleboel dingen kunnen ze niet meer doen. Ze kan ook niet gaan werken, haar man en haar zoon hebben haar in de steek gelaten, de rug toe gekeerd. Ze zei ‘ Maakt u geen illusies’.

Lena kreeg geen steuntje in de rug, integendeel, ze voelde zich ‘wanhopig’ en besloot om niet naar een zelfhulpgroep te gaan, ze wilde de (pessimistische doem-)verhalen niet aan horen.

Wat moet ik denken en schrijven, …? Wat is ‘volledig herstellen’, bijna volledig is ook al heel goed. Ik geloof in positief denken, optimistich zijn, genieten van wat je hebt. Blij zijn dat het glas halfvol is en niet half leeg. En dan gewoon je best doen, veel oefenen en hoop op meer!

Tijdens contactdagen zien we dat er mensen zijn die vrij goed hersteld zijn en andere minder hersteld. Lotgenoten voelen zich goed bij elkaar, ze begrijpen elkaar, ze weten dat het heel ‘intensief’ is om vooruitgang te maken. Ze weten dat ze niet dom zijn maar gewoon niet goed kunnen praten en/of niet goed kunnen bewegen.

Familie is heel belangrijk. Maar je kunt er niet voor kiezen hee. Sommige partners of dochters of … zijn fantastisch!!! Sommige andere geven geen steun, ze lachen met ons of lopen weg van de miserie. Of het is er iets tussen, het is niet zo gemakkelijk voor naasten.

Ik zit in de organisatie en ik help anderen, mensen die het moeilijk hebben. Zo van die vragen krijg ik: ‘Na meer dan een jaar zakt de moed je toch in de schoenen. Graag zouden wij met enkele mensen in contact komen, die ons wat kunnen stimuleren.‘ Ik probeer een luisterend oor te zijn. Het is niet gemakkijk om steun te geven, tips te geven, … het kan verkeerd begrepen worden.

En we hopen ook dat lotgenoten de weg vinden naar de contactdagen. Het is niet de bedoeling om leden te ronselen maar het zou toch fijn zijn als er een aantal lotgenoten bijeenkomen. Lot (een vriendin en lotgenote) heeft het ook moeilijk bij haar praatgroep: 'Wij hebben ook te kampen met het aantal leden, deze vermindert regelmatig maar is ook normaal hoor. Jonge mensen moeten na verloop van tijd terug gaan werken en oudere (meeste tussen 70 en 80 jaar) vallen er zo wie zo uit tenzij door overlijden, naar rusthuis of gewoon niet meer kunnen.'

Terug gaan werken ... zie je wel, het kan!

Informatie (BE)

http://www.afasie.be/regio.html

http://www.strokenet.be/

(NL)

http://www.afasiecentrum.nl/

Commentaren

hallo,ik heb een cva gedaan 11 jaar geleden,linkszijdige verlamming kom van ver terug nieuwe vriendin gevonden ondertussen 2 jonge kindjes samen terug full time aan het werk,maar begin het moeilijk te krijgen ook mijn vriendin,zoek hulp maar weet me geen weg!!!!

Gepost door: robby | 20-03-12

Reageren op dit commentaar

Bedankt, ik zal je e-mailen. Misschien kan ik je helpen?

Gepost door: Afa | 27-03-12

Reageren op dit commentaar

Hallo ik heb 10 augustus 2011 een herseninfarct gehad en begon eigenlijk naar twee weken alweer te werken met al gauw met 3 uurtjes per dag en snel uit bouwen naar 5 uurtjes tot 6 uurtjes per dag . Maar ik ben kapster dus maand december voor de deur op naar 7 uur per dag werken . Maar ik werdt al slechter Kan eigenlijk nergens meer tegen . Maar à fijn mijn werkgever begon steeds vaker te zeggen . Je bent wel lang ziek . Het is nu 7 oktober 2012 en ben nu helemaal thuis met pijn mijn hele lichaam en huil ook heel wat af maar ik weet het nu helemaal niet meer.

Gepost door: Angelique van hees | 09-10-12

Reageren op dit commentaar

Hallo Angelique,

Elke beroerte is anders, ik heb geen pijn gehad, ik ben niet doodmoe geweest, ik ben wel prikkelbaar en praat niet zo vlot meer.
Pijn hebben is heel zwaar denk ik, jij voelt het en de mensen in de omgeving zien dat niet, ...
Ik wens je beterschap!

Afa

Gepost door: afa | 17-10-12

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.