30-07-11

Mijn balans is verstoord …

Niet teveel en niet teweinig?

Een beetje passie maar het kan ook verslaving worden?

Veel bewegen en geen zin om te sporten?

Gezond eten en dan 3 repen chocolade opvreten!

Voor elkaar zorgen maar nu eventjes niet!

Misschien meer lui dan moe?

Mijn bedoeling was om mijn kinderen evenwichtig op te voeden. Ik wilde een voorbeeld zijn. Ik denk dat ik 'bijna' voorbeeldig was maar nu niet meer.

Doe jij maar eens iets want ik doe al teveel!

Ik ben misschien zelfzuchtig maar jij ook!

Ruzie?

29-07-11

Ego

Schuldgevoelens ontstaan wanneer je iets doet of wilt doen dat eigenlijk niet mag van je geweten.

Mijn hobby was ‘mijn kinderen’, nu is het veel minder, ik doe liever mijn eigen goesting.

Ik heb mijn kinderen nog wel graag hoor ... en zij hebben mij ook nog graag, hoop ik.

----

Gisteren heb ik een vriendin (een blogger) onmoet, iets gaan eten en een wandeling gemaakt. Zei zij dat ik goed voor mijn kinderen zorg en dat ik graag kinderen zie. Jawel, maar minder dan vroeger. Schuldgevoelens komen ergens vandaan.

Trouwens, ik heb er van genoten van de wandeling: mooi weer, aangenaam gezelschap en een prachtig stadje! Ik zou meer moeten wandelen, ipv aan mijn computer te blijven plakken.

Hey bedankt! Het was leuk!

27-07-11

Verveling (2)

Mijn kinderen vervelen zich soms. Soms mogen ze niet naar de TV kijken, geen spelletjes spelen op de computer en geen gameboys, e.a. Ze mogen soms wel maar niet altijd, we hebben huisregels. Of infeite, ik wil niet graag TV-verslaafde, Computer-verslaafde kinderen hebben!

Ik heb ergens gelezen dat kinderen zich soms moeten vervelen om zijn verbeelding te ontwikkelen. Waarschijnlijk is dat zo maar soms kunnen zo zagen ‘Ik verveel mij’. Wat ik vroeger veel zei was ‘Je mag TV kijken maar eerst 20 bladzijde van een boek lezen.’ Zij (of hij) begon te lezen, na een paar bladzijden werd het spannend en dan las zij (of hij) verder, en verder, … tot soms de boek uit was.

Mijn kinderen weten nu ondertussen wel dat een spannend boek wel heel leuk kan zijn. Zij lezen vlot omdat zij veel (moesten) lezen! Een goede opvoeding gekregen!

Na mijn beroerte, ben ik geen goed voorbeeld. Ik ben zelf meer verslaafd aan mijn computer en dus mijn kinderen mogen veel meer computeren en TV kijken en ze moeten minder lezen. Ik zelf lees niet vlot meer en dus ook niet graag.

Ergens moet ik mezelf eens opvoeden. Mijn computer uit doen en meer lezen! Schaamte en schuld!

24-07-11

Verveling (1)

Sommige zouden wel kunnen of willen werken maar doen het niet, ze hebben een goede verzekering of hoge invaliditeitsuitkering.

Sommige stoppen met revalidatie omdat ze zelf willen stoppen (je kunt niet eeuwig blijven revalideren) of de therapeut vindt dat de doelen zijn behaald. Meestal zijn er nog wel een paar restverschijnselen. Verder vooruitgang is moeilijker maar nog steeds mogelijk. Een nieuwe therapeut met nieuwe oefeningen misschien? Of beter zich zelf nog meer motiveren?

Een lotgenoot was half verlamd en is goed hersteld. Hij praat vlot maar heeft nog lichte woordvindingsproblemen (amnestische afasie). Hij leest elke dag de krant maar hij leest trager. Hij doet geen logopedie meer, de therapeut vindt geen oefeningen meer voor hem, hij is uitgerevalideerd. Maar hij heeft het nog moeilijk, vroeger deed hij het zo goed en nu is hij trager, hij wil nog meer vooruitgang maken. Ik zei: ‘Lees boeken, schrijf tekst, zoek woorden op internet om nieuwe woorden te leren’. Hij antwoordde: ‘Ik lees niet graag, ik schrijf niet graag, …’. Hij verveelt zich, hij mist zijn job. Momenteel doet hij fitness, hij vindt het wel leuk maar dat gaat ook saai worden, zei hij. Ik hoop dat hij een aangename tijdsbesteding vindt, vrijwilliger misschien?

Een lotgenote is voor de rest van haar leven aan een rolstoel gekluisterd. Zij schrijft heel veel, een soort privé dagboek en ze verveelt zich niet. Spijtig dat ik niet mag komen lezen.

Een lotgenoot heeft ook fysieke beperkingen na verschillende cva’s. Hij heeft een rollator/rolstoel en handmaster die hij gebruikt. Zijn tijdsbesteding is zijn website: CVA De uitdaging

Ik verveel me niet want ik werk, ik heb drie kids die ik moet verzorgen (of zoiets), ik heb mijn blog en ik ben vrijwilliger. Misschien doe ik teveel, of eerlijk wat ik het leukste vind is bloggen. Ik sport momenteel heel weinig (geen tijd of geen motivatie).

23-07-11

Fysiek moe

Ik ben fysiek moe. Een kinderfeestje organiseren thuis is grote kuis. Opruimen en een beetje verhuizen, reorganiseren. Speelgoed selecteren zoals dingen weggooien, in een sopje steken, afstoffen, e.a. De kids hielpen wel mee. Nog eten gaan kopen voor het feestje en een paar andere dingen, ballonnen, drank, e.a. Dan een feestje bouwen en toezicht houden. Na het feestje nog opruimen en dweilen. Ik word oud, ik voel mijn voeten niet meer, of ze doen pijn. Ik ga een paar dagen rusten. Moe! Heel moe!

Ik ben woensdag in de bib* geweest om mijn man zijn boeken binnen te brengen en ik heb een boek (80blz) geleend! Ik ben juist beginnen lezen terwijl ik in de zetel lag (ja, ik ben moe). En mijn gedachten kleurden rood, leven na een hersenbloeding (auteur: Lena de Nil): Na vier weken coma, vreemde dromen, verward spreken (ik had zesendertig kinderen) en handelen, soms vastgebonden is Lena toch tot schrijven kunnen komen. Vroeger deed zij journalistiek werk en ze had haar vrienden beloofd haar ervaringen te zullen opschrijven. Nare dingen zijn minder erg als je ze op papier kan zetten. Dit boek is niet alleen een zelftherapie maar ook een boodschap voor anderen.

Die blauwe letters ... zou ik ook schrijven: Ruzie lijkt minder erg als je ze op papier kan zetten. Mijn blog is niet alleen een zelftherapie maar ook een boodschap voor anderen.

 *dat is 2 jaar geleden dat ik in een bibliotheek was

20-07-11

Woordenschat

Woordenschat ... als je ineens niet meer uit je woorden kunt komen dan pas weet je hoe belangrijk het is 'woordenschat' ... wat een rijkdom dat je kan praten, luisteren, begrijpen en lezen.

Een woordenschat is de verzameling woorden die een persoon  (of een taal) rijk is.

Woorden zijn wonderen. Zonder woorden gaat ook maar moeilijker. Als woorden tekort schieten, als jij het moeilijk kunt verwoorden, dan zijn er alternatieve oplossingen. Naast taal is er ook beeldtaal, gebarentaal en lichaamstaal.

Ik ben een Vlaming (en afaticus) met interesse in taal. Vroeger had ik geen interesse in taal, praten daar moest ik niet over nadenken, het was gewoon, gewoon ... Nu denk ik veel meer over woorden. Ik vind ze niet altijd en als ik ze heb gevonden dan bewonder ik de woorden. Van waar komen ze?

Het toppunt van beroerd voelen is een beroerte?

En zo van die dingen.

 

Studie over woordassociaties

Wil je meedoen bij deze studie over woordassociaties ... het duurt ongeveer tien minuutjes (of minder). Voor mij is het een toffe oefening!

http://www.kuleuven.be/lsa/associations/

Ik lees het woord, ik zie gevoelens en beelden, associaties ... maar het is moeilijk om die woorden te vinden en dan nog op te schrijven.