17-07-11

Neuromodulatie: stroom als medicijn

Ik reed naar Limburg, voordracht over Neuromodulatie.

Het was interessant, nieuw voor mij.

Neuromodulatie houdt in dat er magnetische of elektrische stroom wordt gestuurd naar gebieden of netwerken in de hersenen die klachten veroorzaken. Ze doen momenteel studies rond de behandeling van taalstoornissen zoals afasie en stotteren. Neuromodulatie staat op dit moment nog helemaal in de kinderschoenen. Er zijn al een tiental personen getest en behandeld en ze hebben positieve resultaten, ze praten veel vlotter en hebben minder woordvindingsproblemen . Dus we hopen op meer! Er zijn nog kandidaten nodig, dus als je interesse hebt, het is nu (nog?) betaalbaar vermits het studies zijn.

Wat doen ze? Er zijn testen die de  activiteiten in de rechterhersenen onderdrukken. De linkerhersenen krijgen dan kans om te werken, hun linkerhersenen (en dus hun taalcentrum) worden beter gebruikt. Het is zoiets als kinderen met een lui oog, ze zijn geholpen door het goede oog af te plakken. Eigenaardig hee! Er zijn ook testen die de activiteiten in de linkerhersenen vergroten. Tot nu toe zijn er meer resultaten maar er is meer risco. De behandeling is een aantal beurten (herhalingen) van 20 minuten, het doet een beetje pijn. Maar het werkt?!


Interessante artikels over neurologie / neuromodulatie:

http://www.maguza.be/alle-onderwerpen/p/detail/neurologie

Interessant, wat is interessant? ... Iedereen denkt anders ... een paar reacties:

Wij zouden met 2 personen willen inschrijven voor de samenkomst. Mijn vrouw is rechts verlamd en lijdt aan afasie. Daarom ook onze interesse voor nieuwe behandelingsmethoden.

Ik heb voor hem opgezocht wat Neuromodulatie inhoud, doch hij wil het zelfs niet lezen op het internet “ hij wordt daar nog zieker van”.

Commentaren

Interessant artikel. Ik heb nl.afasia. Waar kun je je laten behandelen?

Gepost door: m.de nier | 31-10-11

Reageren op dit commentaar

Mijn man heeft afasie na herseninfarct.
Kan neuromodulatie hem uit zijn lijden verlossen?
Dank

Gepost door: im. van praet | 28-04-15

In Antwerpen: UZA http://www.uza.be samen met BRAI2N http://www.brai2n.net/

In Nederland weet ik het niet.

Gepost door: Afa | 01-11-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.