12-05-11

Ode aan Professor Gobelijn (1)

afasie,parafasie,broca,cognitieve_functiestoornissen,ik-kEen 30 jaar geleden, in de lagere school, las ik veel jeugdboeken en tekenverhalen. We moesten wel want mijn vader was een bibliothecaris. De strip Jommeke vond ik altijd leuk, veel fantasie en nooit over nagedacht. Jommeke en Filiberke, twee dikke vrienden en altijd hadden ze leuke avonturen. Toen ik een beetje ouder was wist ik pas dat het 'Filibèrke' uitgesproken wordt, hm … een doffe ‘e’ is toch ook leuk?!

Mijn kinderen lezen ook veel stripverhalen. Wij hebben honderden ‘oude’ strips, ze zijn allemaal van mijn man, een deel gekregen van een failliete bibliotheek en een deel gekregen van zijn verwennende mama (en nu een nog meer verwennende oma). Mijn kids kunnen hun hart ophalen in de stapel tekenverhalen.

En ik, ik lees de laatste twintig jaren geen stripverhalen …

Via via kom ik ineens bij professor Jeremias Gobelijn … en ik ben beginnen nadenken want ik lijk op Gobelijn. En een paar lotgenoten lijken ook op Gobelijn. Heeft professon Gobelijn ook vroeger helaas een CVA gekregen?

Gobelijn: "Hallo, Jommeke? ... ha, 't is hier met eu ... eu met dinges ... ge weet wel ... dinges?"

Gobelijn: "Nee! ... ik bedoel, ja! ... juist, dat is het!

Gobelijn is helaas en altijd verstrooid. Bij mij lijkt dat ‘afasie’, veel woordvindingsproblemen, veel versprekingen, …

Toffe website over Gobelijn met zijn duizenden versprekingen: http://users.skynet.be/ictzone/jommeke/gobelijn/gobelijn....

Ikzelf heb ook veel ‘versprekingen’ (=parafasie)

Duurder, ik bedoel goedkoper …

In de veranda, ik bedoel in de garage, … euh in de bureau.

Zes maanden in het gips … ik bedoel zes weken.

Naar boven, … ik bedoel naar beneden.

Mooie blauwe bloemen, euh gele bloemen bedoel ik.

En afasie (een beetje verstrooid, verstoorde taal), wil niet zeggen dat we dom zijn. Professor Gobelijn is juist heel slim!

Gobelijn heeft ook andere cognitieve stoornissen zoals apraxie, 'tijdelijk' geheugenverlies (amnesie), ...

Professon Jeremias Gobelijn is in Zweden  Professor Jeremias Grubbel ("grubbel" staat hier voor piekeren/denken). Ik heb dat ook. Ik pieker, ik denk teveel … ik lijk op Grubbel.

Links:

http://www.jommeke.com/

http://users.skynet.be/ictzone/jommeke

De commentaren zijn gesloten.