06-05-11

Als je het niet hebt meegemaakt … in cijfers.

Ik heb afasie gekregen door een cva, ik wist niet eens dat dat woord bestond. Ik kon niet meer communiceren.

Ongeveer 20 tot 30.000 mensen in België hebben afasie, het wordt hoog tijd dat er voor deze taalstoornis meer begrip en erkenning komt. En er is ook onwetenheid.

Maar …

 

Er zijn ook 100.000 mensen in België die stotteren. Deze aandoening komt met name voor bij mannen. Iemand die zei (uit de humo): ‘Het is slopend, het tast op alle vlakken je levenskwaliteit aan. Ik betwijfel of buitenstaanders dat correct kunnen inschatten.’

 

Er zijn ook ongeveer 20 tot 30.000 mensen in België die aan CVS lijden. En wat is CVS? CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom) of ME (myalgische encefalomyelitis) is een chronische ziekte, die wordt gekenmerkt door o.a. abnormale vermoeidheid. Een persoon zei: ‘Als je dit niet hebt meegemaakt heb je er geen idee van hoe vreselijk moe je dan bent.’

 

Er zijn ook 300.000 mensen in België die fibromyalgie lijden. Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom bestaande uit algemene spierpijn en spierstijfheid. Deze aandoening komt met name voor bij vrouwen. Soms hebben ze weinig pijn, doen veel en dan moeten ze in bed blijven door extreme pijn en vermoeidheid. Voor buitenstaanders is het moeilijk te begrijpen.

 

En in België zijn er 15 tot 20.000 mensen die Posttraumatische dystrofie (PD) of complex regionaal pijnsyndroom (CRPS) lijden. Onverklaarbare chronische pijn van een kwetsuur die al zou zijn hersteld. Het is dan ook een onbegrepen aandoening.

 

De maatschappij heeft weinig erkenning en onbegrip voor beperkingen die niet zichtbaar zijn. Alleen als je het zelf hebt meegemaakt dan weet je het. (Of alleen lotgenoten begrijpen elkaar).

 

(er zijn nog andere tientallen aandoeningen: migraine, diabetes, allergie, hernia,…)

(cijfers uit internet ...)

De commentaren zijn gesloten.