04-05-11

Stotteren

Naar aanleiding van de film ‘The King’s Speech’ verscheen in april 2011 een artikel over ‘stotteren’ in Humo.

 

Via via kreeg ik de humo inhanden en ik ben beginnen bladeren. Ik ging op in dat artikel dat ik de tijd en de omgeving vergat. Wauw … (ik lees niet vlot, ik las het vlot uit omdat het zo interessant was).

 

Ik herken zoveel alhoewel ik niet stotter. Stotteren is een spraakstoornis, afasie is een taalstoornis. Stotteren is meestal vanaf de geboorte, afasie is meestal door een NAH (Niet-aangeboren hersenletsel). Stotteren is niet-vloeiend spreken, afasie is ook niet-vloeiend spreken en ze moeten ook naar de logopedist maar de oefeningen zijn wel anders. (Het beroep ‘Logopedie’ lijkt me heel variërend!). Afasie is meer dat niet-vloeiend spreken, het lezen, schrijven en begrijpen kan ook verstoord zijn.

 

Letterlijke tekst uit Humo: ‘Een goeie logopedist is ook een psycholoog, een vertrouwensman. Je moet het vertrouwen van je patiënten winnen, en hen motiveren.’  Ik vind het een prachtige zin, helemaal juist, ik had dan ook wel een super logopediste!

 

Een paar beschouwingen:

 

Stotteren is / afasie is:

Niet vloeiend kunnen spreken …

Niet uit je woorden raken …

Het gewoon niet gezegd krijgen …

Weer niet kunnen zeggen wat je dacht …

 

Vluchtgedrag of zelfvertrouwen?

Het vermijden of het heel goed verbergen …

Zorgen dat je niet moet praten …

Geef je papiertje af zodat je niets moet zeggen …

Niet durven een wildvreemde de weg vragen …

Niet durven naar iemand bellen voor iets te vragen …

De telefoon niet opnemen …

 

Gezichtsverlies of heel kwetsbaar?

Het is erg als je zwakke plek zo zichtbaar is …

Ze hebben geen geduld om je te laten uitspreken …

Je voelt je een klein kind of een gehandicapte …

 

Brein

De (meestal) linkerhersenhelft stuurt het spraaksysteem. Het stotteren is een soort stoorzender in je spraaksysteem. Bij afasie is dat ook, het spraakcentrum is gewoon beschadigd.

In het artikel staat ook dat sommige stotteraars veel vlotter kunnen zingen dan praten. Bij veel afatici is dat ook, ze zingen veel vlotter.  Er bestaat afasietherapie waarbij zingen gebruikt wordt om het weer op gang te brengen. Interessant: Muziektherapie 

 

Alles kan!

Ondanks een spraakstoornis (stotteren) – taalstoornis (afasie) kan je nog iets verwezelijken.  Het kan! Samen met logopedie, zelfdiscipline, durf en oefening geraak je er!

Commentaren

Goed geschreven artikel. Heel herkenbaar ook als je vanuit het werkveld kijkt. Met name het stukje dat je als logopedist ook een vertrouwensband hebt en feitelijk ook als psycholoog optreedt. Chapeau!

Gepost door: Lennie over neurogeen stotteren | 09-12-13

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.