13-04-11

Het grote publiek bewust maken ...

Vorig weekend nam ik deel aan een 'afasie' praatgroep. Het is fijn zo een praatgroep, ook al kunnen ze niet goed praten. Laten we zeggen ... lotgenoten onder elkaar hebben maar een half woord nodig !

Ik bewonder ook partners van lotgenoten, het zijn mantelzorgers ... het is een grote zorg en een last en ze hebben er niet voor gevraagd, hee ... voor altijd samen, ondanks alle tegenslagen ...

Partners praten meer dan de lotgenoten (vermits ze niet goed kunnen praten). Ze praten voor hun, ze kennen elkaar en ze begrijpen elkaar. Een van deze partners zei dingen die (vind ik) heel waardevol zijn ...

Veel mensen weten niet wat afasie betekent, het staat niet in hun woordenboek. Afasie is zo een raar woord, niemand kent dat woord ... wat is dat?

Veel mensen vinden ook dat iemand niet goed kan praten achterlijk is. Zwakzinnig, idioot, imbeciel, debiel zo worden we gestempeld.

Het publiek kent de woorden 'kanker', 'zwakzinnig' ... maar het woord 'afasie' kennen ze niet.

Dus ja ... het grote publiek bewust maken ...

A (= niet) Fasie (= spreken)

&

 “Verlies van woorden ≠ het verlies van intelligentie”

(dat in het licht blauw is gecopieerd uit http://www.jankoot.nl/index.php/afasie - mooie zinnen vind ik)

In maart 2007 verscheen in Humo een artikel ‘Dossier Afasie’ met de getuigenis van een man met afasie. Het heeft waarschijnlijk geholpen maar in 2011 is het publiek nog niet bewust genoeg ... De reactie (zie hieronder) was ook waardevol!

reactie.JPG

De commentaren zijn gesloten.