06-04-11

Motivatie

Opnieuw leren stappen, opnieuw leren communiceren, opnieuw zelfstandig functioneren zijn een van de belangrijkste doelstellingen van revalidatie na een beroerte. Hiervoor moet men vooral veel en goed oefenen.

Motivatie is wellicht de belangrijkste factor voor succes.

Maar wat is motivatie? Je kunt toch niet alles doen, je moet toch met iets beginnen en sommige dingen vind je belangrijk en andere niet.

Mijn liedjes van teksten zijn weg, … ik vind het niet zo erg. Voor een zanger is dat waarschijnlijk wel belangrijk.

In dat boekje 'Onze pappa kreeg een ongeluk in zijn hoofd' (Wieke van Dun) stond er  dat pappa geen motivatie heeft om te leren koken.

In het boek 'Zwaluwziek - Leven na een Herseninfarct' (Anthony Mertens) schreef  Anthony ook dat hij geen motivatie had om te leren koken.

Mannen koken niet graag zeker?

Ik zelf lees niet zo graag, te moeilijk. Ik lees zelf geen krant. Ik kijk niet graag naar TV, te moeilijk. Ik ben wel wereldvreemd, had niet door dat er een vulkaan was uitgebarsten in Japan. Erg hee?!

Wereldvreemd … Infeite ben ik meer over mezelf bezig, mijn ego, mij zelfwaan of zelfwaarde. Ik ben een beetje een narcist (= eigenliefde) of ik moet mijn eigen beroerte nog steeds verwerken of ik ben opnieuw geboren, mijn nieuwe ego. Zoiets staat ook geschreven in het boek  'Zwaluwziek - Leven na een Herseninfarct' (Anthony Mertens) en ook in het boek 'Onverwacht Inzicht' ( Jill Bolte Taylor). Het zijn dan ook hun eigen ‘beroerte’ dagboeken!

Ik heb het verhaal van Jill gelezen. Zij revalideerde heel snel, na een paar dagen kon ze al 'bewegen' en een beetje later kleuren zien, dimensies zien, praten, schrijven, … Lezen was moeilijker en uiteindelijk duurde het  jaren ofzo voordat zij goed kon rekenen. Volgens mij is dat combinatie van ‘motivatie’ en ‘hoeveel van de hersenen zijn beschadigd en waar?’.

Ik had een 'lichte uitval' ... maar toch wel serieus hoor namelijk 'ernstige gemengde afasie'.

Jill gaf ook tips ... over teveel prikkels (lawaai, licht, ...), veel slapen (hersenen herstellen), veel oefenen, bewegen, gezond eten, e.a..  Zij schreef ook over 'linear denken': ze kon niet meer linear denken, ze wist niet meer dat ze eerst haar kousen moest aan doen en dan haar schoenen (apraxie).

Boeken:

'Onverwacht Inzicht' van Jill Bolte Taylor

'Onze pappa kreeg een ongeluk in zijn hoofd' van Wieke van Dun

'Zwaluwziek - Leven na een Herseninfarct'  van Anthony Mertens

De commentaren zijn gesloten.