01-03-11

Vreemde taal

Mijn zoon was in de grote vakantie naar een Frans kamp geweest, 'onderdompeling' noemt dat, ze mochten geen Nederlands praten anders kregen ze straf. Toen hij terug kwam, was hij opgelucht, omdat hij geen Frans meer moest praten, hij kon terug ademen. Hij had zijn taalvaardigheid verbeterd maar het was een serieuze inspanning en hij had geen vrienden gekregen. Hij kon geen grapjes maken, gezellig babbelen, ... want zijn Frans was niet goed genoeg, hij voelde zich geïsoleerd. Hij wilt volgend jaar niet meer gaan.  

Nu ik heb afasie, ik heb het ook zwaar, ik heb geen moedertaal meer, Nederlands is voor mij een ‘Vreemde taal’. Wat ik belangrijk vind is dat jij begrijpt wat ik bedoel en ik begrijp wat jij bedoelt. Het gaat niet zozeer om vloeiend en perfect te spreken. Dus ik ben klaar ... maar nog niet helemaal. Ik zou zo graag willen verdrinken in een dik boek. Ik zou zo willen opgaan in een film. Als je een taal goed wil leren beheersen dan kost dat veel tijd, dat gaat nog wel een paar jaren duren. En dan ... ?!

----

Op het werk gaan we samen lunchen met onze Vlaamse collega's. Op het werk 'moeten' we Engels praten en tijdens de lunch kunnen we Nederlands praten, voor vele is het een verademing. Een Franstalige collega gaat soms met onze Vlaamse collega´s lunchen. Voor hem is het een grote inspanning, hij moet zijn hersenen gebruiken, hij wil de conversatie volgen en probeert ook in het Nederlands te praten, dat is zwaar!

Voor mij is het ook moeilijk. Lunchen zou een verademing zijn, maar iedereen praat en ik moet luisteren? Hoe kan ik dan op adem komen? Ik doe mijn best om de conversatie te volgen maar als het niet meer lukt dan volg ik niet meer, dan rust ik of dagdroom ik. Ik probeer soms ook om iets te zeggen maar het is moeilijk. Een grapje maken, dat gaat meestal verkeerd. Ik voel me soms geïsoleerd. Ach, uiteindelijk hebben we leuke collega´s, ik doe mijn best en zij accepteren mij.

Commentaren

Ik denk dat afasie een heel vervelende handicap moet zijn. Misschien begrijpt jou zoon je nu beter? Ik vind dat je je al bij al goed uit de slag trekt en je hebt gelijk, als we mekaar maar verstaan, dat is het belangrijkste. Ik vind ook dat je er al aardig mee hebt leren leven.

Gepost door: pelgrimpje | 01-03-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.