26-02-11

Automatische piloot (1)

Iedereen brengt veel tijd van hun leven door met dingen doen op ‘de automatische piloot’. Ik stofzuig, ik kook, ik ruim op. Autorijden, drinken, eten, stappen, fietsen, … ik hoef er niet bij na te denken. Goed dat ik dat nog kan! Andere hebben het veel moeilijker, ze weten niet meer hoe ze het moeten doen en ze moeten veel oefenen om het terug automatisch te kunnen doen.

Mijn automatische piloot werkt niet goed voor de taal, ik moet mij concentreren, het gaat al veel beter, het is al ‘automatischer’ maar ik maak nog wel af en toe een 'blunder'.

Mijn zoon (13 jaar) die kookt niet graag en dus ook weinig. Hij ging meehelpen met groenten versnijden voor de spagettisaus. Hij wist niet goed wat hij moest doen om een paprika te onthoofden en te versnijden, heel weinig geoefend. Ik doe het vijf keer sneller dan mijn zoon.

Mijn dochter (9 jaar) kreeg een e-mail account een jaartje geleden, zij wou een zin typen maar ze werd het na 10 minuten beu, voor elke letter moest ze die letter van het klavier zoeken. Ondertussen heeft ze al veel geoefend, het gaat vlotter en vlotter. Binnenkort typt ze automatisch!

En zo is het voor iedereen, het is veel oefenen! Een peuter is oefenen voor het stappen en het babbelen. Een kleuter leert de kleuren en begint te zingen, te kleuren, te knippen en te verven. Dan schrijven en lezen, computeren, cake bakken, … autorijden.

Ja, ik heb een stukje verloren … een deel van mijn data was weg. Ik kon wel typen, ik kon wel technisch lezen en schrijven. Alleen ik begreep die taal niet, ik kon geen woorden vinden en ik kon geen zinnen maken. Ik heb heel veel geoefend en het gaat vlotter en vlotter.

De commentaren zijn gesloten.