05-02-11

Zeven hoofdzonden

Ik geloof in God, ik geloof in goedheid. Ik zondigde weinig tegen de zeven hoofdzonden. Na mijn cva ben ik veranderd en ik zondig meer tegen mijn principes. Ik schaam mij en voel mij schuldig. Ik wou weer zijn zoals voor mijn cva.

 

1. Superbia (hoogmoed - ijdelheid - trots)

Ik was bescheiden en nu ben ik veel egocentrisch.

Ik heb wroeging dat ik egoïster ben dan vroeger. Ik voel mij soms een narcist, overschat mezelf, voel me onvervangbaar en dan botst ik tegen de muur. 

Ik heb minder inlevingsvermogen en ik heb meer aandacht nodig. Zij moeten mij maar eens helpen, ik heb al teveel geholpen.

2. Avaritia (hebzucht - gierigheid)

Neutraal, ik ben niet gierig en ik heb geen hebzucht. Ik heb ook geen geldproblemen.

3. Luxuria (onkuisheid - lust - wellust)

Ik had nooit geen zin in sex en nu is het beter geworden, ik heb meer lust. Ik ben minder geremd, misschien is het positief. Ik voel mij soms wel schuldig (ik doe er niks mee maar ik droom meer). Ik ben niet meer frigide en wel normaler.

4. Invidia (nijd - jaloezie - afgunst)

Ik ben boos dat ik niet mocht rijden, ik vond het niet eerlijk.

Ik ben ook jaloers dat ik niet meer zo goed kan praten dan vroeger en waarschijnlijk ga ik nooit promoveren op mijn werk.

Soms voel ik mij slecht dat iemand mij heeft vervangen, zoals een collega op het werk, ik voel dat ik niet meer nodig ben.

Ik ben ook jaloers dat mijn kinderen hun papa liever vinden dan ik.

5. Gula (gulzigheid - vraatzucht)

Ik was al gulzig en nu ben ik nog gulziger. Ik word dikker en dikker en binnenkort geraak ik niet meer door de deur. (Ik kan niet goed stoppen met eten/snoepen).

 6. Ira (woede - wraak)

Ik ben heel gemakkelijk boos van futiliteiten. Ik ben heel kwetsbaar en prikkelbaar. Ik heb soms onbeheersbare driftbuien en woedeaanvallen. En ik voel me dan schuldig.

7. Acedia (gemakzucht - luiheid)

Ik voel mij schuldig van mijn gemakzucht. Ik deed alles voor iedereen en nu vind ik dat ze het zelf maar moeten doen. De kinderen moeten maar zelf opruimen, ik doe het niet. Mijn man moet zelf maar eens stofzuigen want ik ben geen slaaf. Ik computer teveel omdat ik minder tijd maak voor mijn kinderen. Ik schaam mij.

 

Hoogmoed en jaloers liggen heel dicht bij elkaar ... dat maakt mij kwetsbaar en ik voel mij (emotioneel) instabiel.

Commentaren

Toch denk ik dat je meer van jezelf mag houden. Wie weet gaan dan de driftbuien wat minderen? Als je gelooft in God, weet je dat God oneindig houdt van alle mensen die ervoor openstaan. En Jezus is gekomen voor de zieken en voor de zondaars, niet voor de goeden.
Je bent veranderd, kijk misschien minder om naar hoe je vroeger was, dat is verleden tijd. Probeer wat meer te leven in het nu! Het is in het nu dat God kan optreden.

Gepost door: pelgrimpje | 05-02-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.