31-01-11

Semantische parafasie

Ik heb twee dochters, ik ga ze Rita en Rosa noemen. Rita is 3 jaar ouder dan Rosa.

Een paar jaar geleden was Rosa  in de derde kleuterklas bij juf Nancy, en ik ging naar het oudercontact. Rita was vroeger ook bij juf Nancy geweest, en juf Nancy zei dat die twee meisjes op elkaar lijken, alle twee hebben ze blonde haren en ze zei dat ze regelmatig ‘Rita’ riep terwijl zij Rosa was. Ze gebruikte regelmatig een verkeerde voornaam, Rita eh nee Rosa. Veel juffen en meesters hebben dat zo, mama’s en papa’s hebben dat ook wel, infeite is het ‘parafasie’, iedereen heeft het een beetje.

 

Semantische parafasie: het bedoelde woord een ander woord met een zekere betekenisverwantschap gebruiken (‘bus’ in plaats van ‘trein’)

 

Ik heb ook ‘parafasie’, ik heb het erger … ik zeg regelmatig Rosa terwijl het Rita is en omgekeerd. Als ik mij concentreer dan gaat het natuurlijk maar thuis concentreer ik me niet, ik wil gewoon af en toe mijn knopje afzetten. Mijn knopje aanzetten is ‘geen fouten maken, concentreren en voor mij een inspanning’ en knopje afzetten is gewoon thuis,  ‘ontspannend’. Als ik moe, verdrietig of boos ben dan werkt de knop niet?!

 

Soms is het heel ambetant, gisteren was ik naar een contactnamidag met de vereniging Afasie en ik zag Jan en ik riep hey Mark, en Jan reageerde niet, ik riep nog eens Mark!? Mark zat naast mij en hij zei, wat is er?  En ik schaamde mij … sorry, ik wilde Jan roepen en ik riep Mark. In de ‘Afasie’wereld begrijpen we elkaar, we ervaren en herkennen het, maar toch voelde ik me ‘slecht’! En wat is betekenisverwantschap? Wel Jan en Mark zijn heel toffe mensen die mij 'coachen' ... ze zitten in dezelfde schuif van mijn hersenen. (Die twee mensen bestaan maar de voornamen heb ik verzonnen ... gewoon hun en/of mijn privacy beschermen).

 

Ja ik heb ‘parafasie’ met voornamen maar ook met eenheden (uur, maand, km, kg, …), sporten (zwemmen, fietsten, … - mijn kids doen veel sport), kledij (schoenen, jassen, kousen, …), e.a. ...

De commentaren zijn gesloten.