13-10-09

Geheugenkliniek (Doktersverslag)

Geheugen

AVLT

De inprenting verloopt aanvankelijk wat moeizaam, maar de leercurve stijgt uiteindelijk wel voldoende. Patiente is niet gevoelig voor retro- en proactieve interferentie. Ze behaalt een bovengemiddelde score voor uitgesteld oproepen en het herkeningsvermogen is intact.

Lijst A :  5 - 8 - 12 - 13 - 13

Lijst B : 7

Lijst A : 10 - 14

Herkenning 15

RVDLT

Het visuele inprentingsvermogen is intact met een goede uitgestelde oproeping en intacte herkenning.

Lijst A :  3 - 9 - 9 - 12 - 14 - (delayed) 12

Herkenning 15

digit spam.jpgWMSR

De voorwaartse digit span bedraagt maximaal 5 elementen, achterwaarts maximaal 4 elementen. 

 

Aandacht, Concentratie en Frontale Executieve Functies

STROOP: Woord: 52 sec / Kleur 72 sec / Interferentie 131 sec en daarbij bijna 2 fouten, 2 spontane correcties.

strooptest.jpgDe mentale flexibiliteit situeert zich op een laaggemiddeld niveau waarbij een licht verstoorde responsinhibitie wordt weerhouden. Deze impulsiviteit komt ook meer op de voorgrond wanneer de testresultaten in bijzijn met haar man besproken worden. Het is dan ook moeilijk voor patiente om haar emoties te reguleren.

Trail Making Test.jpgTRAIL MAKING TEST: 1-versie: 37 sec en 2-versie:79 sec

De set-shifting is laaggemiddeld.

WCST: N:51 Cat:6

Wisconsin%20Card%20Sorting.gifPatiente heeft een goed inzicht en kan zich aanpassen aan wisselende feedback. Daartegenover staat de observatie dat ze bij momenten toch wat rigied is in haar denken (ivm rijverbod).

Praxis

De constructionele praxis is bewaard.

Taal

BOST NAMING TEST: De gerichte woordvinding is ingeperkt (29/45: rolstoel=rolwiel, bever=otter, neushoorn=nijlpaard, domino=domo, harp=hark, hangmat=net, pelikaan=reiger, piramide=pirama, eenhoorn=eekhoorn of eenpaard). Ook de spontane spraak is weinig fluent met haperingen en versprekingen.

WoordvloeiendheidLetters: N 10 - A 7 - K 12  / Categorrie: Dieren 18

Voor letterwoordvlotheid scoort patiente net iets te zwak (Letters N,A,K). Sematische woordvlotheid is gemiddeld (Categorie: Dieren).

VDB-2: Aantal elementen 4/23 - Betekenis 3/5

Het navertellen van een verhaal verloopt wat moeizaam met een score van 3/5 voor betekenissen en te weinig letterlijke bewoordingen (wat uiteraard kan toegeschreven worden aan haar taalproblemantiek).

 

De commentaren zijn gesloten.