03-08-10

Woorden

Als ik 'nieuwe' woorden een paar keer lees en probeer te gebruiken dan gaat het beter. Ik vergroot mijn woordenschat en dat is ook mijn bedoeling natuurlijk. Een jaar geleden heb ik al mijn woordenschat verloren, mijn database was gecrasht of mijn hersenen waren beschadigd en serieus!

Op internet: Een Nederlandstalig kind beschikt op vierjarige leeftijd receptief over ongeveer 3200 woorden. Tot en met hun achtste jaar komen daar ongeveer 600 woorden per jaar bij, van hun negende tot hun twaalfde tussen de 1700 en 3000 per jaar, zodat ze op twaalfjarige leeftijd ongeveer de beschikking over 17.000 woorden hebben. Voor een volwassene zijn dat zo'n 50.000-70.000 woorden.

Mijn zoon (12 jaar) praat veel vlotter dan ik - dus ik zit nog niet aan 17.000 woorden. Volgend jaar misschien???

Gelukkig heb ik nog plaats in mijn hersenen ... Op internet: Mensen kunnen 'volledig' herstellen na, bijvoorbeeld een beroerte. Dit is te danken aan de plasticiteit van de hersenen: andere zenuwcellen nemen de functie van de verloren cellen over. Dit leidt er gewoonlijk wel toe dat de aard van de informatieverwerking verandert. De nieuwe aanpak is gewoonlijk minder efficiënt dan de oude en kost meer energie.

afasie,broca

Commentaren

dag Afa,
dit vind ik wel leerrijk! Ik hoop voor jou dat je geleidelijk aan je woordenschat zult terugvinden. Het moet wel heel vreemd aandoen als je iets wilt vertellen, dat je dan de juiste woorden niet vind.
Lieve groetjes,
Pelgrimpje

Gepost door: pelgrimpje | 03-08-10

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.