14-09-09

Een 'rustigere?' week

Mijn logopedist was op vakantie en ik was opgelucht omdat ik ook wel rust nodig had. Het was vrij zwaar hoor die logopedie: 4 keer per week een uur logopedie maar infeite is dat veel meer: 35 min. fietsen naar daar, 60 min. logopedie en soms bleef ik te lang plakken (ik babbelde teveel zodat de logopedist mij bijna buiten moest zetten), 35 min. terug fietsen en 2u. of soms meer huiswerk. Pfff... De logopedist had wel een beetje huiswerk gegeven maar niet zo veel, dus ik had andere dingen die ik wilde doen.

Ik had ook oudercontacten voor mijn dochters (welke leerstof moeten de kinderen kunnen en hoe werkt de school). Ik wilde graag een ouder zijn hoor en deed mijn best maar het is moeilijk met mijn luister- en begrijpsproblemen. De omgekeerde wereld, mijn kinderen begrepen veel meer dan ik. Ik had moeite met het gevoel dat ik aan autoriteit verloren had. Soms had ik het zwaar.

Woensdagnamiddag wilden we sporten, mijn zoon had al gefietst naar de sporthal de week ervoor en het was te zwaar, een dik half uur fietsen, twee uur sporten en dan haalde mijn man mijn zoon en zijn fiets terug. Ik dacht we zullen misschien met de belbus gaan, het is wel een heel avontuur en ja we zijn gaan sporten (ik deed fitness terwijl ze hun sporten deden).

Infeite hebben we bijna geen openbaar transport in ons dorp, alleen maar 'de belbus - een gebiedje van ongeveer 10km diameter'. Mijn logopedist woonde een 8km stuk buiten dat gebied dus ik moest zelf fietsen. Wij kunnen rijden met de belbus van thuis tot naar een bepaalde sporthal (10km), naar het zwembad (5km) en naar de bushalte (ook 5km) waar de lijnbus naar Leuven gaat. We kunnen ook fietsen van thuis naar een treinstation (4km), waar de trein naar Aarschot gaat. Vroeger reed ik met de auto, nu moest ik fietsen of het openbaar vervoer gebruiken dus zocht ik op internet voor alle verbindingen .

Midden september begon ook het zwemseizoen, mijn kinderen zwommen veel. Ik had een vriendin die ook kinderen  heeft en haar kinderen hebben dezelfde 'zwem'-uren en mijn kinderen mochten meerijden naar het zwembad en terug. Fantastisch hé!

Donderdag ging ik naar mijn werk, eerst een stuk met de fiets, dan met de trein naar Brussel en dan met de tram en dan een kwartierje te voet. In totaal 2 uren transport en dan 's avonds 2 uren terug. Op mijn werk ben ik naar een meeting geweest met mijn baas en een 10 collega's. Ik wou voelen of het me lukte, een uurtje 'Engels' luisteren. Ik weet niet of ik actief luisterde, ik probeerde het maar ik kon mij niet goed concentreren, zoiets tussen, ik hoor de woorden wel maar ik laat de betekenis ervan niet  tot mij doordringen of ben ik aan het dagdromen? Ik was wel blij dat ik mijn collega's zag en samen gingen we lunchen na de meeting.

De vetgedrukte woorden heb ik gevonden in google, ik heb nog steeds woordvindingsproblemen en ik heb ook moeite met zinsconstructies (werkwoorden en voorzetsels), ik doe mijn best en probeer mijn woordenschat te vergroten.

Mails:*

Hallo M.,

Eind november moet ik naar het ziekenhuis (Neurologie), als alles in orde is dan mag ik werken. Ik heb alleen taalstoornis (afasie) problemen (spreken, begrijpen lezen, begrijpend luisteren). Het praten gaat beter, er is vooruitgang dat vindt de logopedist.

Ik mag niet rijden door de wetgeving (6 maanden niet rijden - hersenberoerte) tot begin januari. Het is moeilijk om 50km naar mijn werk te gaan dat is 2 uur heen en 2 uur terug (fiets/trein/tram/te voet) dus het is zwaar. Vanaf begin januari mag ik rijden dus – goed – het zal beter zijn!

Ik heb al een Sinterklaas brochure gekregen met de post. Dus alles is inorde – al geregeld/besteld. En wat wil je krijgen van je dochter (geloof ik)??

Ik ga af en toe (1x per maand) naar mijn werk (met het openbaar vervoer) voor een paar vrienden/collega’s maar het is druk – teveel mensen willen lunchen/babbelen. Dus nog even wachten. Groetjes, Afa

----

Dag Afa,

Het is er eigenlijk niet meer van gekomen om je nog een communicatorke of emailtje te sturen het laatst wanneer we elkaar schreven. Ik heb je dacht ik eens gezien op je werk op een middag, tijdens de lunch wandeling, je was er met je collega’s. Ik vond dat je er goed uit zag. Ik hoop dat dit een signaal was dat je vrij binnenkort terug komt (zodat we n’s samen kunnen lunchen en bijbabbelen)? Ik hoop dat je ondertussen terug een beetje beter bent in spraak? Heb je al een idée wanneer je eventueel terug kan komen werken, of is het nog wat te vroeg?

Ik denk er nu aan, heb je de email gekregen voor het kiezen van speelgoed voor het Sinterklaas feestje? Indien niet, kan ik het alsnog snel doorsturen. In ieder geval, hou je me op de hoogte!

Ik blijf voor je duimen !!!! Hou je haaks he! Groetjes, M.

*De mails zijn soms verkort, zoals private informatie heb ik afgeknipt of lichtjes veranderd.

Commentaren

Dag Afa,
Ik vind anders dat het je wel aardig lukt om zo'n heel stukje te schrijven.
Ik vraag mij af, eens je een woord hebt opgezocht, kun je het dan nadien beter terugvinden?
Lieve groetjes,
Pelgrimpje

Gepost door: pelgrimpje | 01-08-10

Reageren op dit commentaar

Als ik 'nieuwe' woorden een paar keer lees en probeer te gebruiken dan gaat het beter. Ik vergroot mijn woordenschat en dat is ook mijn bedoeling natuurlijk. Een jaar geleden heb ik al mijn woordenschat verloren, mijn database was gecrasht of mijn hersenen waren beschadigd en serieus! Zie hieronder, van op het internet - heel interessant - mijn zoon (12 jaar) praat veel vlotter dan ik - dus ik zit nog niet aan 17000 woorden. Volgend jaar misschien???

----
Een Nederlandstalig kind beschikt op vierjarige leeftijd receptief over ongeveer 3200 woorden. Tot en met hun achtste jaar komen daar ongeveer 600 woorden per jaar bij, van hun negende tot hun twaalfde tussen de 1700 en 3000 per jaar, zodat ze op twaalfjarige leeftijd ongeveer de beschikking over 17000 woorden hebben. Voor een volwassene zijn dat zo'n 50.000-70.000 woorden.

Gepost door: Afa | 03-08-10

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.