09-09-09

Taal

Ik praatte en schreef veel over mijn gevoelens, mijn frustraties dat ik niet mocht rijden, mijn beroerte, mijn man die niet wilde luisteren (hij wilde wel luisteren maar hij wilde niet helemaal gehoorzamen en hij  heeft ook recht om niet mee eens te zijn en ik kon er niet tegen). Ik praatte tamelijk vlot over mijn gevoelens. Als ik boos werd (regelmatig als mijn man niet gehoorzaamde) dan kon ik niet goed praten, discussieren en ruzie oplossen.

Ik kon ook niet goed praten over andere dingen, ik doe veel dingen terwijl ik niet praat. Ik voelde mij slecht soms dat ik niet kon zeggen wat ik doe. Ik had echt woordvindingsproblemen, 'de stekker insteken', 'het afwasmachine aanzetten', 'de jas aan de kapstok hangen' ... ik doe dat automatisch zonder woorden, maar hoe zeg ik dat ...

Ik was ook een beetje gefrustreerd over mijn taalproblemen, ik moet mijn kinderen opvoeden hee, sommige dingen moet je 100 keer herhalen voordat ze het weten. Iemand vergat het licht uit te doen, ik wilde zeggen 'doe het licht uit van de wc' en ik zei 'hmm licht af uhh in doen op ... uhu uit?'. Ik kon echt niet goed praten. Ik kan gewoon het licht uit doen zonder iets van te zeggen (want ik kon niet goed praten), maar ik voelde mij een slaaf dan, ik wilde dat niet, mijn kinderen moeten gehoorzamen en ik kon niet praten. Frustratie dus en af en toe ruzie. Mijn kinderen zijn heel lief en hulpvaardig en ik heb ze tamelijk opgevoed voor mijn beroerte, dus het ging tamelijk goed maar soms ...!?

Nee ik had echt woordvindingsproblemen en taalproblemen.

De logopedist hielp, ze leerde me nieuwe woorden en gaf me taaloefeningen. Ik kreeg veel huiswerk en ik moest veel oefenen. Op een bepaald moment kreeg ik een blad met prentjes van de logopedist en ik moest een zin construeren, gewoon 'direkt' zeggen. Dat was heel zwaar, het lukte niet, ik begon te wenen, ik kon precies niks. De zin moest beginnen met 'Ik ben te laat omdat' en ik kreeg een prentje met een trein/spoorweg. Ik had het al moeilijk om dat stuk van de zin te herhalen (ik had daar al echt een probleem mee, ik kon moeilijk een zin herhalen) en dan trein of wat? Wat moest ik zeggen? Het werd 'Ik ben te laat omdat ik voor de bareel stond'. Verschrikkelijk. Ik kon het niet. Ik heb dan thuis mijn huiswerk verder afgemaakt, dat ging beter, ik had tijd om na te denken, ik gebruikte google soms om woorden te vinden of ik las een stukje tekst en probeerde een zin te maken. Soms vroeg ik hulp aan mijn man (of mijn kids), hij maakte direkt een zin (hij kan dat zo goed en ik kon het niet) en ik kon zijn zin niet herhalen, ik moest het nog eens vragen, zeg het nog eens, hm, zeg het nog eens ... een paar keer, ik wou gewoon de zin schrijven en het lukte niet goed (het is precies een dictee, ik ontving de zinnen niet en ik kon het niet registreren). En mijn man had geen geduld, want hij keek naar de TV en hij wilde de film volgen, hij wilde de zin niet vijf keer herhalen. Tja zo iets ...

Nu misschien moet je een moeilijke weg volgen? De gemakkelijke weg zou zijn, mijn man schrijft de zin op en ik herschrijf de zin, infeite mijn man doet mijn huiswerk. Een andere gemakkelijke weg zou zijn dat ik gewoon kan zeggen, ik kan het niet, ik kan geen zinnen maken. Dus ik deed er iets tussen, mijn huiswerk was veel beter dan dat ik het alleen kon, ik gebruikte mijn man, mijn computer (google, wikipedia, ...), mijn woordenboek, ...  En uiteindelijk wat ik deed, was woorden herhalen, zinnen nabootsen, proberen en oefenen.

Nu gebruik ik nog altijd google. Mijn Engels gaat soms beter dan mijn Nederlands, dat gebruik ik 'Google vertalen' ! Ik wilde zeggen 'obey' en dat is 'gehoorzamen' en 'not agree' en dat is 'niet mee eens'.

Dit stukje van mijn blog heb ik geschreven in 2 uren. Misschien ben ik nog trager maar ik ben al veel beter.

De commentaren zijn gesloten.