24-08-09

Een drukke maandag

Maandag bracht mijn man de kids op een sportkamp en reed dan naar zijn werk. Ik reed mee tot in Brussel en dan nam ik een tram naar mijn werk. Ik ging eens kijken naar mijn bureau, mijn office-mate was er niet. Twee collega´s hadden mij gehoord en kwamen mij groeten.

Ik vertelde mijn verhaal, ik kon niet goed praten, maakte veel fouten, regelmatig zei ik het tegengestelde van wat ik wou zeggen. Ik controleerde mezelf, ik luisterde wat ik had verteld, ik hoorde dat het soms verkeerd was en dan moest ik het corrigeren. Een collega zei dat het inderdaad was, dat ik mij corrigeerde.

Het werk was heel druk al een paar jaren, iedereen had stress! De ene heeft een tijd depressief geweest, de andere kreeg een hartinfarct, een andere is ook depressief geweest en ik, ik deed ook teveel werk en dus kreeg ik een beroerte? Die collega, die een hartinfarct had gekregen zei dat het waarschijnlijk stress was. Voor mijn beroerte heb ik het wel moeilijk gehad, teveel stress en een paar keer heb ik geweend op mijn werk.  Mijn logopediste had ook verteld dat stress een oorzaak zou kunnen zijn, vooral zelfstandigen die veel uren kloppen of mensen die werken in moeilijke omstandigheden, bijvoorbeeld slagers in een koude omgeving. Dus misschien is het een oorzaak?

Die collega vroeg ook of ik psychologische ondersteuning heb gekregen, hij had het nodig na zijn hartinfarct. Ik had geen psychologische ondersteunig nodig, vond ik en ik wou het niet. Hij vond het niet goed. 

Ik ging daarna mee lunchen met een groep collega's en daarna ging ik nog met een paar andere collega´s eventjes praten. Mijn man kwam me halen, hij had een halve dag verlof genomen.

Nadien gingen we naar het ziekenhuis, ik had een afspraak. Mijn man ging mee. De dokter kwam gewoon eens kijken of alles met mij ging. Ik vertelde dat ik niet mocht rijden en dat frusteerde mij en voor de rest ging het vrij goed.

Tijdens de raadpleging leerde ik nieuwe woorden: 'capabel' en 'nuances', ik vond die woorden belangrijk en ik wou dat van buiten leren, en ik wou dat tegen mijn logopedist vertellen.

De dokter vond dat ik capabel ben om te rijden maar het mag niet van de wetgeving. Mijn man kreeg bevestiging van de dokter dat ik kapabel ben om te kunnen rijden en hij was opgelucht.

De dokter zei dat ik nog niet genoeg woorden heb om te vertellen wat ik wou zeggen, bij eenvoudige zinnen gaan er soms noodzakelijke nuances verloren, daardoor begrijpen we elkaar soms niet.

De dokter zei dat een neuropsychologische test bestaat en dat wou ik doen. Ik wou weten hoe goed dat mijn hersenen werken. Een collega dokter zal mij later bellen want ze was op verlof.

Na de raadpleging, zijn mijn man en ik naar een boerderij van zijn vriend geweest en effekes gebabbeld. Daarna gingen we naar mijn schoonmoeder om de de kinderen te halen, ze was de kinderen van het kamp al gaan halen.

Verslag (Raadpleging):

Patiënte komt op controleconsultatie voornamelijk ter evaluatie van de ambulante revalidatie. Ze kreeg 4x per week logopedie en bemerkt hierbij wel duidelijke vooruitgang. Actueel is er nog geen psychologische begeleiding.

ADL*: Volledig zelfstandig

Maatschappelijk: Patiënte heeft een hoge functie. Zij is gehuwd en heeft drie kinderen. Zij regelt actueel het huishouden nagenoeg volledig zelf, doch is hierbij heel beperkt door het rijverbod. Dit frustreert haar enorm en dit geeft ook wel problemen in haar relatie met haar echtgenoot. Verder zijn er toch ook wel wat problemen in de verstandhouding tussen de patiënte en partner, welke duidelijk bemoeilijkt worden door de nogaanwezige fatische stoornissen**.

Psychisch: Patiënte is optimistisch naar de toekomst toe en ziet zichzelf binnen enkele maanden toch terug aan het werk. Hogere cognitieve functies als aandacht, geheugen, waarneming en dergelijke lijken grotendeels intact, doch dit is moeilijk in te schatten. Emotioneel zegt patiënte het soms moeilijk te hebben, hoewel dit voor haar nog duidelijk hanteerbaar is.

Communicatief: Begrip voor zover beoordeelbaar grotendeels intact. Fatische stoornissen** met woordvindingsproblemen op hoge niveau (bvb. vervoegen van werkwoorden). Schrijven gaat goed.

Bespreking: Patiënte met voornamelijke fatische stoornissen**, welke al grotendeels opgeklaard zijn. Wij hebben patiënte dan ook aangeraden de ingestelde logopedie zeker verder te zetten. Eveneens hebben wij haar aangeraden toch contact op te nemen met een psychologe, enerzijds naar neuropsychologische testing en anderzijds om te peilen naar de emotionele/verwerkingsproblematiek gezien dit toch moeilijk in te schatten blijft.

*ADL=Algemene dagelijkse levensverrichtingen

**Fatische stoornissen zijn stoornissen op vlak van taal ten gevolge van een hersenletsel, o.a. afasie, dysfasie, agrafie, alexie

Commentaren

Je hebt dat piccobello neergepend en ik vind dat al bij al toch wel moeilijke woorden. Hoedje af.
Zonnige en warme groetjes,
Leen en een dikke poot van Poesie en Sloeberken

Gepost door: Leen | 29-06-10

Reageren op dit commentaar

Bedankt! Ik 'google' veel en ik lees stukjes om mijn verhaal te verbeteren ... 'zoiets copy en paste' ... door het oefenen word ik beter :-)

Gepost door: afa | 30-06-10

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.