12-08-09

Lot!!

Ik kreeg terug een e-mail!!!! Ze hielp mij!!

Mails:

Lieve, lieve Afa,
Maak je niet boos, dat helpt niet en werkt alleen maar negatief. Ik weet dat het heel frustrerend is als men iets fout begrijpt of soms helemaal niet weet over wat men spreekt maar dit is echt een zeer normaal verschijnsel. Ik ben ook heel vaak boos geweest, trouwens ik heb daar soms nog last van (slecht begrijpen of helemaal uit de lucht vallen als men iets vraagt). Weet je, ik ben soms zodanig in mezelf gekeerd dat ik mij er niet van bewust ben dat er mensen rondom mij zijn. Gelukkig duren die periode niet te lang en realiseer ik mij wel dat ik even op een andere planeet vertoefde. Vandaar dat ik zo dikwijls luidop spreek,ook al ben ik alleen, of in de auto, of op de fiets, dan blijf ik beter geconcentreerd. Ik besef wel dat de buitenwereld denkt dat er bij mij "een hoek af is" maar dat trek ik mij niet aan. Ik heb die concentratie nodig en blijkbaar is dit de enige manier waarop ik deze kan bekomen. Het handicap gevoel is ook normaal. Je moet begrijpen dat je lichaam een zware schok gekregen heeft, je hersens een beetje overhoop liggen, en vooral de prikkels die verloren gegaan zijn in andere hersencellen moet opslaan. Dit proces vergt tijd, ik wil niet dramatisch doen, maar reken MINSTENS 6 maanden. De functies van de beschadigde cellen moeten overgeplaatsts worden naar "actieve cellen die nog een plaatsje over hebben om die functie bij te nemen. Ik weet dat het moeilijk is om uit te leggen maar ja het is vullen van kasten, en waar nog een hoekje vrij is dat te benutten. Daarvoor dienen de oefeningen, om de functies terug een plaatske te bezorgen in de hersenen. Op het ogenblik is dit nog een zoeken in je hersenpan, maar dat komt wel allemaal oke. Lieve Afa heb een beetje geduld, voor je omgeving is dit ook moeilijk. Zij weten ook niet hoe zij met een veranderde echtgenote,mama, moeten omspringen en begrijpen, het is zo moeilijk te bevatten en vooral te aanvaarden. Ik weet dat ik het ook zo ambetant vond, men begreep me niet,want zij voelen niet wat jij voelt en men onderschat dat je zeer hard je best doet om daar verandering in te brengen.
Regelmatig rusten mag je niet vergeten, dat maakt deel uit van het genezingsproces!!!!!!!!!!
Iets anders, wat ben je een deugnietje. Ik vond zo een prachtige kaart in mijn brievenbus, dit was zo een grote verrassing dat de tranen over mijn wangen liepen. Bedankt,maar dit hoefde echt niet, ik mail je met plezier. Weet je, men is nooit alleen met zijn ziekte of verdriet op de wereld.
Ik ben zelf sinds enkele jaren in een cva-praatgroep en organiseer mee uitstapjes, activiteiten en doe dit met heel veel plezier voor de patienten alhoewel ikzelf een van hen ben. Deze groep heeft mij doen inzien dat met negatieve kantjes ik nog heel veel kan en bij de betere ben. Dat iedereen zonder uitzondering o zo emotioneel is, (zeker in begin van ziekte), kwaad overkwam, zelfs depressief werd - ook een algemeen verschijnsel. Nu genoeg voor het ogenblik ik laat je rusten.
Groetjes en heel veel sterkte en moed.
Lot

----

Hallo Lot,
Dank je, je helpt mij! Het is moeilijk voor mij omdat ik altijd zeg …. waarom waarom waarom…. Ik voel me mentaal gehandicapt – verschrikkelijk.
Ik denk dat vooral problemen heb met taal. Ik begrijp soms verkeerd dingen, ik ben emotioneel en heel boos vooral van mijn man.
Betalen, geld, … gaat prima – ik wist alles goed na 10 dagen (na het ziekenhuis) naar Delhaize of GB. Ik kon zelfs nog mijn code van geld bankcontact – en ik heb al overschrijvingen gedaan bank (PC). Ik kan ook laptop - intranet paswoord - …. ik kan ook het meeste doen. De andere dingen (koken, kuisen, …) gaat ook prima.
Ik denk het hangt van de persoon – of ergens het deel van hersenen beschadiging. Iemand zei tegen mij dat een andere heel goed kan praten maar de andere kan niet lopen/verlamming – een andere kan goed praten maar kan niet het verleden weten. Ik kan vrij goed weten van mijn verleden …. mensen, kalender, plannen, …
Tja … als mijn zoon een dictee (een zin) doet, dan kan ik maar 1 woord (of minder) schrijven, de zin gaat niet, ik moet elke woord per woord schrijven – gaat niet. Ik kan geen gedichtjes of liedjes doen – vb liedjes van mijn kinderen (op de paddestoel, klein klein kleutertje, …) gaat niet.
Een kleine zin (van personen) zeggen – ik kan niet de zin na praten – gaat niet. Sommige woorden zijn moeilijk, bvb ik wist niet het woord “wanneer” … ik wist niet dat het bedoeld tijd/dag/uur/…
Ik voel niet alsof ik niet soms kan “horen” – ik weet niet juist waarom niet. Raar. Voorbeeld iemand zei (horen) een getal 125. Ik zei 325? Ik hoor dat het niet juist is – zeg nog eens 125? En pas nas een paar keer … Of iemand zei een maand (september) – ik zei oktober – hm ik kan dat het niet juist zeggen - ….
In het begin ik kon niet woorden horen/praten – als iemand een woord op papier ziet – ik kan het woord lezen – dan kan ik het begrijpen/horen en lezen.
Woord schrijven (andere) -> Woord lezen (ik) -> woord praten (ik) = gaat goed
Woord horen of praten (andere) -> woord praten = gaat niet
Woord praten (ik – als dat lukt)) -> woord schrijven = gaat goed
Woord horen of praten (andere) -> woord schrijven = gaat niet
Beeld -> woord praten = gaat niet (het aantal woorden gaan natuurlijk beter - elke woord oefenen maal 20 keer voordat ik kan)
Raar he – dus tja – 
Zinnen is veel moeilijker – verhalen nog moeilijk.
Het Engels gaat ook een beetje – mijn baas gaat wel (2x bellen). Ik heb ook chatten gedaan (van Nara in Engels - Amerika (Indisch) – vriendin van mij). Dus het gaat wel.
De logopedist heeft vakantie – dus ik hen 3 weken (ziekenhuis 2 weken en nadien 1 week thuis) logopedist gedaan – maar daarna voor 3 weken geen logopedist (vakantie) – vanaf midden augustus alles gaat terug met de logopedist. De logopedist gaf me oefeningen (vakantie-huiswerk) en computerspel (taal-afasie-DIGITAAL) voor die 3 weken. Dus ik zal zien wat ze nog gaan doen. Ik denk dat er niet veel meer zinnen goede doen (moe zeker) - ….
Veel liefs en nog eens dank je,
Afa

De commentaren zijn gesloten.