30-09-09

Carpoolers

Ik had wel een oplossing gevonden voor woensdag namiddag, we gingen met de belbus maar we vonden nog een betere oplossing, we hadden een rolbeurt ingesteld ...

Een vriendin had ook een dochter die op hetzelfde uur sport en mijn meisjes en ik mochten meerijden. Ik deed fitness terwijl de drie meisjes sporten.

Een andere vriendin had een zoon en mijn zoon en nog iemand mochten meerijden. De drie meisjes hadden gedaan, ze en ik mochten mee terug met die tweede vriendin, en de jongens begonnen met hun training.

Na de training kwam mijn man van zijn werk om de jongens te gaan halen.

Ik vond het wel prachtig, iedereen wou helpen! Ik kreeg gratis transport, ik kreeg een gesprekje in de auto met die eerste vriendin, daarna mocht ik sporten en dan kreeg ik nog een gesprekje in de auto met die tweede vriendin. Ik had echt alles wat ik wou! De kinderen deden sport, ik deed sport en ik mocht praten! Ik kon niet goed praten maar ik praatte graag, het was 'taal'oefeningen voor mij en gratis, ... bij de logopedist moet ik ook praten maar daar moet ik voor betalen.

 

Familie weekplanner

Ik was geen taxi chauffer want ik mocht niet rijden.

Ik was wel planner, 'familie week planner', ik wist van mijn kinderen welke aktiviteiten er zijn en wanneer en waar. Mijn man had veel taken, ik maakte een weekplan, zodat hij weet waar hij en wanneer hij de kids moest brengen of halen. Ik delegeer niet graag, maar ik mocht niet rijden dus ik moest delegeren.

Ik wist ook op wie ik kon rekenen, een vriendin gaat ze brengen, de oma gaat ze halen, ...

En nu, ik kon niet goed praten, begreep sommige woorden niet, ik wist niet helemaal juist wat 'halen' en 'brengen' is. Hij gaat ze brengen of eh halen bedoel ik? Uh na de les bedoel ik? Het is toch halen denk ik?

Het gaat nu beter, maar dat 'halen' en 'brengen' begrijp ik nu pas, het heeft meer dan een half jaar geduurd.

Mijn man en andere mensen begrepen ook niet wat ik wilde zeggen, we hadden echt communicatieproblemen.

29-09-09

Digitale Wachtkamer

Ik had medicatie nodig, op mijn vrije dinsdag (geen logopedie) ging ik naar de dokter, ik moest 7 km fietsen (want ik mocht niet rijden) en ineens was de wachtkamer bijna leeg en een patiente zei dat je een afspraak moet hebben, een digitale afspraak?! Ik ontplofte, ik had geen afspraak, moest ik daarvoor fietsen, heen en terug?! Het regende! En die dokter had mij niet laten weten, zij had mij kunnen verwittigen of informatie kunnen sturen. Ik begon te wenen en ik bleef wenen tot de dokter de volgende patient kwam halen. Zij toonde hoe de infokiosk werkte en hoe je een afspraak kunt maken, via internet of met een gsm. Ik bleef boos, voor mij was het te ver, ik was niet verwittigd, zo ver fietsen, ik kon niet goed lezen, ik begreep het allemaal niet zo goed, ik praatte niet goed, ik had medicatie nodig, ik ben serieus ziek, ik had een beroerte gekregen, ...

Ik was snel geïrriteerd en reageerde heel emotioneel. Was mijn reactie normaal of niet?

http://www.digitalewachtkamer.be

Nu, die digitale wachtkamer vind ik nu heel goed, ik heb een computer met internet en ik heb geen lange wachttijden! Maar oudere mensen die geen computer of gsm hebben of niet kunnen lezen, is het niet gemakkelijk! 

28-09-09

Logopedie

Vier uur logopedie per week en ik kreeg veel huiswerk en moest veel oefenen. Ik maakte weinig fouten omdat ik mijn best deed en de computer gebruikte. Af en toe maakte ik fouten en ik voelde het soms niet. Mijn logopedist corrigeerde me met uitleg, dat hielp.

Nu kan ik het beter 'voelen', ik voel dat het niet juist is. Een paar van deze fouten die ik schreef en ... vind je ze? Voor mensen die afasie hebben is het heel moeilijk.

De dokter vindt dat mijn patient pijn heeft.

Waar zie ik je straks? In de glijbaan.

Vroeger hadden de turngroep en de dansgroep verenigd.

Neem een beetje reiniger in een emmer.

Kinderen dekt de tafel.

Jij hebt scampi´s besteld dus die is voor jou.

Cassetterecorders gebruikten vroeger om een gesprek op te nemen.

Ik had veel moeite met persoonlijke voornaamwoorden (ik, jij, mij, hij, zij, hem, ...), werkwoorden, actieve/passief zinnen, enkelvoudig/meervoudig, voorzetsels, ... het is nogal complex, vind ik.

25-09-09

Pixar Kaartjes

Mijn dochter was zot van Pixar kaartjes, ze wilde alle kaartjes hebben of graag ruilen.

Mails:

Ja soms lukt het niet (zoals zinnen). Soms voel ik dat het niet juist is dus ik herschrijf en nog eens en dan stop ik maar – het gaat niet. Afa

----

Graag gedaan. Het gaat toch al vrij goed heb ik de indruk. Er zijn er hier bij ons op de firma die veel meer fouten schrijven hoor! Groetjes, C.

----

Mijn dochter was blij met haar 2 kaartjes. Spijtig hebben we niet voor A. en K. (~ik kan niet goed schrijven). Groetjes, Afa

----

Helaba, Wij zoeken nog de 169 voor A. en de 26 – 45 – 71 – 69 voor K. Ik zal subiet eens kijken of ik die van u liggen heb. Groetjes, C.

----

Hoi C., Welke pixar kaartjes heb je nodig? Nog steeds nodig van mijn dochter 23 24 25 26 27 43 44 68 69 70 104 105 106 107 108 132 134 167 169 170 187 205 207 209 214 Groetjes, Afa

24-09-09

Geheugenkliniek

Mijn man had verlof en hij bracht me naar de logopedist. Ik deed mijn uurtje 'logopedie', daarna stapte ik naar het station en nam de trein naar Leuven. Ik ging 's middags iets eten en dan stapte ik een uurtje naar 'de geheugenkliniek'. Daar had ik een uitgebreid neuropsychologisch onderzoek.

De neuropsycholoog startte het gesprek en ik vertelde mijn verhaal en mijn frustratie (niet-mogen-rijden). Daarna begon een eerste deel van het onderzoek  (testen ivm geheugen , taal, aandacht, concentratie, ...) daarna kreeg ik een afspraak van het tweede deel. Het resultaat kreeg ik veel later.

Na het onderzoek ging ik met de bus naar het station, at ik mijn avondmaal en dan nam ik de trein naar de sporthal. Mijn kinderen deden sport, mijn man was in de cafetaria, en ik kon meerijden samen met de kinderen terug naar huis. Drukke dag, met een auto gaat het veel sneller, met het openbaar vervoer is het precies een uitstapje. Ik was ook aan het denken dat het goedkoper zou zijn om een reductiekaart te vragen (ik heb 3 kinderen), dus ik informeerde aan het loket en vroeg het aanvraagsformulier.

Verslag (samenvatting van het gesprek):

Patiente vertelt vandaag op raadpleging dat ze recent een beroerte doormaakte en dat '1/3 van de linkerkant weg is'. Ze heeft moeite met horen, begrijpen en praten. Naar eigen zeggen is organisatie  in orde. Het huishouden runnen kost haar moeite. De voorbije twee maanden heeft ze wel een vooruitgang opgemerkt. Aanvankelijk wist ze de namen van haar kinderen niet, wat nu terug in orde is. De spontane spraak is weinig fluent.

Ze bemerkt geen geheugenveranderingen. Ze zegt nog alles te weten van haar werk (hoge functie, waar ze veel Engels praat). Ze heeft moeite met dictee: moeite om zinnen te onthouden en te herhalen. Soms zijn de woorden weg. Ze zegt zich vrij goed te kunnen concentreren.

Emotioneel zegt ze het heel moeilijk te hebben omdat ze 6 maanden niet met de wagen mag rijden. Ze kan de kinderen niet naar school of hun activiteiten brengen, kan geen boodschappen doen. Ze vindt het moeilijk om hulp te vragen aan haar familie of man. Deze praktische problemen zorgen vaak voor conflicten bij het koppel. Patiente bemerkt dat ze 'gehandicapt' is en 'mentaal minder is dan hij'. Ze stelt zich ook vragen hoe ze naar het werk moet gaan wanneer ze het werk mag hervatten.

Patiente is erg gemotiveerd, maar opvallend is haar wat rigiede en perseverende houding omtrent het rijverbod en de praktische beslommeringen die hiermee gepaard gaat.

Mijn reactie:

Toen ik het doktersverslag las werd ik boos en triestig, ik vond het verslag niet juist, precies of ik echt niet kan boodschappen doen en mijn kids naar school kan brengen, ik kon dat wel, met de fiets, het was gewoon veel moeilijker. Die dokter schreef alles letterlijk wat ik zei, terwijl ik moeilijk kon praten! De vorige dokter was veel beter, die begreep mij, zij vertelde dat ik niet genoeg woorden heb om te vertellen wat ik wou zeggen en bij eenvoudige zinnen gaan er soms noodzakelijk nuances verloren, zij was een goede dokter!

23-09-09

Ik zag er goed uit?

Iedereen zei dat ik er goed uitzag ...

Nu ik was 12 kg vermagerd en ik fietste veel (moest wel) ... zie 'weegschaal'.