31-07-09

Taal-oefeningen

Een half uurtje deed ik taal-oefeningen per dag in ons bungalopark en ook de twee weken er na thuis (mijn logopedist was op verlof). 

 Het bundeltje van mijn logopedist (woordvormingen, tegengestelden en synoniemen) had ik snel gedaan, en dat ging vrij goed, het was moeilijk maar het lukte, af en toe vroeg ik om mij te helpen. Soms deed ik een wedstrijdje tegen mijn dochter (ze kon nog maar pas lezen en schrijven), we maakten zoveel mogelijke woorden bijvoorbeeld beginnen met ba: baby, ballen, balk, band, baard, ballon, bal, ... Meestal won ik Lachen en dan was ik fier. Ja ik had afasie, de omgekeerde wereld, mijn dochtertje kon zo goed vlot babbelen en ik kon het niet meer.

Ik had ook nog copies gekregen van de logopedist van het ziekenhuis. Sommige oefeningen gingen vrij goed voor mij, andere oefeningen waren moeilijker. Het moeilijkste voor mij was 'zinnen maken', dat lukte absoluut niet. Mijn kinderen hielpen, ik kon het niet alleen. Werkwoorden en voorzetsels kon ik niet gebruiken, die werkwoorden en voorzetsels kende ik niet precies.

 Voorbeelden:
Schaal - peer: De peer ligt in de schaal

Huis - dak: Het dak staat op het huis

Papier - pen: Ik schrijf met een pen op papier

Ik oefende ook met de software 'Digitaal'.
Oefeningen met typen waren te gemakkelijk.
Oefeningen op woordniveau gingen vrij goed (synoniemen, samenstellingen, ...).
Oefeningen op zinsniveau waren heel moeilijk. Er waren bijvoorbeeld oefeningen met 'vragen' 'Kan je wijn eten?', ik kon antwoorden 'Nee' maar ik kon geen zin maken ... 'Nee, wijn kweetniet' ... 'Nee, wijn drink je.' Heel moeilijk voor mij, stom hé! Er waren nog meer moeilijke oefeningen 'verhaal' en 'wartaal' op zinsniveau.
Er waren ook toffe woordspelletjes (zoals anagram, woorden raden, duowoord/schakel - samenstellingen, ...) en andere spelletjes (memory, mastermind, rekenen, geld teruggeven op een bedrag, ...). De kinderen vonden het heel leuk! Ik vond het ook leuk, alleen die zinnen maken, brrrrrr ... verschrikkelijk!

Mails*:

Hey Afa, Blij te horen dat alles prima gaat met jou. En dat spreken komt zeker in orde daar ben ik zeker van. Ik wens jou heel veel beterschap toe en als er iets dat ik kan doen laat het maar weten hee. G.

----

Hallo G.
Alles goed hoor – alles gaat prima – behalve taal … Ik heb bloeding in de hersenen gehad (hersenberoerte) en ik kan niet goed spreken – ik praat “telegramstijl” maar ik kan niet zinnen maken … zinsconstructie, voorzetsels en werkwoorden. Ik ben ook niet goed met TV, tijdsschrift, krant, verhalen en boeken. Ik kan de woorden schrijven, maar ik kan niet “alles begrijpen”. Brrrr….verschrikkelijk soms ….
Mijn 2 grootste kinderen oefenen mij veel met zinnen …. Bvb: 2 woorden jas/kapstok: De jas hangt aan de kapstok(1). Jas is op de kapstok(2). Bij (2) was dus niet goed voor mij, terwijl (1) volgens kids…. Echt … ik oefen nieuwe zinnen … Dus ik moet veel oefenen en mij helpen met logopedist … Brrr.
Veel liefs, Afa (beetje onzin mijzelf als onzin)

----

Hey Afa, Ik heb net iets opgevangen van E. over jou. Bij deze wens ik je heel veel beterschap toe en als er iets is dat ik voor jou kan doen, laat je het maar weten he. Dikke knuffel G.

*De mails zijn soms verkort, zoals private informatie heb ik afgeknipt of lichtjes veranderd.

29-07-09

Ruzie

We hadden regelmatig ruzie op vakantie ...

Ik wou graag praten met mijn man, de kinderen waren al gaan slapen, maar mijn man wou lezen, dus we hadden weeral ruzie. Ik wou praten en ik kon echt niet praten als ik boos ben, ik kon alleen maar onzinnige woorden vertellen, wat een discussie, veel tranen en ik wist eigenlijk niet waarom?

Een paar keer gingen we uit eten, naar een taverne of  een restaurant. Soms was ik boos omdat ik geen frieten en andere rommel wou eten. Ik wou gezond eten. Ik ben vegetarisch, ik was nog kieskeuriger dus ruzie, tranen, ...  

Ook ruzies ivm mijn man's hond (ik moest weeral stofzuigen voor al die haren van de hond, de hond luisterde vrij goed maar niet goed genoeg voor mij, ...), drank (mijn man drinkt graag alcohol, en ik vond dat hij teveel dronk), opruimen (ik moest weeral opruimen en de kids en mijn man wilden niet helpen, vond ik), snoepen (de kinderen snoepten teveel, ik had dat niet graag), boeken lezen (iedereen kon lezen en ik kon niet lezen, lukte niet, dus ik was zeker ook gefrustreerd). Veel tranen, ...

Mijn man en mijn kinderen hebben veel geleden met al die ruzie, mijn schuld, ... Ja ik was veranderd, veel emotioneler, ik kon niet goed stoppen. Ik was gewoon erger dan vroeger, nog serieuzer en ik kon niet relativeren.

Een weekje verlof

We reden met de auto naar een bungalo park. De hond ging ook mee. Het was wel leuk, veel wandelen, na de lunch een uurtje slapen (ik was wel moe van het wandelen) en daarna gingen ik en de kids zwemmen of naar de speeltuin of gezelschapspelletjes spelen terwijl mijn man een boek las. Soms gingen we naar een stadje te voet of met de auto.

Mijn man las veel. Ik kon niet goed lezen, ik wou een artikel van de krant (artikel ivm zelfmoord Jasmine) lezen en het lukte niet, ik begreep de tekst niet.

Ik kon niet goed praten en ik kon woorden niet vinden. De veters van mijn dochters schoenen waren regelmatig los, ik wou zeggen 'knoop je veters' maar ik kon dat niet zeggen. Veters is al een moeilijk woord en knopen ook! Ik was wel gefrustreerd. Verschrikkelijk.

Mijn zoon had zijn jas op zijn bed gelegd. Ik zei 'Je moet je kousen opruimen' (ofzo iets). Hij ging opruimen maar zijn jas bleef op het bed liggen. Ik riep 'Opruimen, je kousen!' Mijn zoon begreep het niet. Ik was boos, ik had het niet door, ik zei 'Kousen' en ik wou 'Jas' zeggen. Erg hee! 

 Mails*:

Dag Afa, Bedankt voor je e-mailtje. Het schrijven gaat al veel vlotter, hé. Ik moest je de groetjes doen van M. en van G. Veel liefs, K.

----

Hallo K.,
We hebben goede vakantie gehad. Het was mooi weer (soms te warm). We wandelden elke voormiddag (met de hond) tussen 2 tot 10 km. In de namiddag gingen we gezelschapspel spelen (lukt voor mij) en/of boeken/kranten (kan ik niet) lezen. Soms zijn we ook gaan zwemmen of minigolf.
In de late middag gingen we ook eens wandeling naar zetellift, bezoeken bij de stadje, rodelbaan, speeltuin, iets gaan eten … We hebben ook een dag naar een stad bezocht.
Op vakantie, ik kreeg elke dag een half uurtje oefeningen: laptop met digitaal (afasie oefeningen) en copies met oefeningen (logopedie)
Veel liefs, Afa

----

Afa, Hoe is de vakantie nog verder verlopen? Heeft iedereen zich geamuseerd? Rust maar goed uit, hé. Maak je maar niet te moe. Liefs, K. 

*De mails zijn soms verkort, zoals private informatie heb ik afgeknipt of lichtjes veranderd.

26-07-09

De bom was ontploft

We waren uitgenodigd van een neef voor een groot feest met heel de familie en zijn vrienden. De familie wist dat ik een beroerte gekregen had en de meesten vonden dat ik al veel beter was, vermits ik naar een feest kon gaan. Ik wou natuurlijk meegaan, wat moet ik doen, depressief worden? Dus zondag zijn we naar het feest geweest! Ik praatte graag en vond wel nonkels en tantes om te praten. Mijn man en mijn moeder vonden ook dat ik teveel praatte en moest rusten. Ik ontplofte, ik wou praten, ik praatte over mijn eigen, mijn beroerte dat ik gekregen had, ik moest mijn frustratie los laten, opluchten, veel babbelen. Die mensen gaven mij steun. En als ik veel babbel dan zijn dat dan ook taaloefeningen voor mij, vond ik. Ik begon dus echt te wenen, de druppel die de emmer deed overlopen. En zij praatten wel over hun interesses en ik mocht niet babbelen zeker. Ik haatte het, allemaal egoïsten, ik was weeral 'minder', ik was niet meer goed genoeg, ik mocht alleen maar kuisvrouw zijn. Ik kon niet stoppen, ik overreageerde, heel emotioneel! Een uurtje (of twee) later was het beter. Ik begon terug te babbelen, iets minder maar ik was nog altijd een beetje boos. 

Het eten was heel lekker, de kinderen amuseerden zich, en iedereen maakte pret en babbelde. Dat is toch altijd op een feest?!

Ik kreeg steun van sommige mensen! Iemand die kende dat iemand een TIA had gekregen, zo van die dingen dat intereseerde mij. Iemand zei dat hij mij wou bezoeken maar hij durfde niet, ik vond dat prachtig dat hij dat zei. Voor sommige mensen is dat moeilijk, veel mensen weten ook niet wat een beroerte is, ik wist vroeger ook niet wat een beroerte en afasie betekende hoor.

Na het feest gingen we naar huis, mijn man reed maar ik had de deur van de auto opengeslagen tegen een ..., kweet niet juist wat, een klein deukje in de deur of nog niet. Mijn man reageerde hevig, iedereen maakt soms wel eens een fout,  en hij reageerde zo hevig! Ik ontplofte terug, terug hetzelfde ... een uurtje wenen, roepen (ik kon geen woorden vinden, ik riep alleen maar onzin, ik kon echt niet praten - tja afasie). Ik kon niet stoppen, ik overreageerde, heel emotioneel! En mijn man maakte het nog erger, hij filmde mij met zijn gsm, dus ik werd echt razend. Ik haatte dat! Mijn man wou die film tonen omdat ik zo overreageerde. Ik wou niet worden gefilmd, dan wou ik nog liever dood gaan. Echt! 

Terug thuis was ik iets kalmer, ik wou terug praten, maar nee mijn man wilde naar TV kijken. Ik haatte het, dikke egoïst! Nog eens op nieuw! Terug hetzelfde ... een uurtje wenen, roepen ... ik was helemaal kapot!

Nu ja ik had een beroerte gekregen, ik kon niet goed stoppen en reageerde heel emotioneel veel meer dan vroeger. Ik wist het niet dat ik zo overreageerde, ik vond nog dat ik nog dezelfde was, ik had alleen taalproblemen, vond ik. Ik heb het pas echt door na 8 maanden na mijn beroerte, ik ben veranderd!

Nu mijn man reageerde nu ook niet echt normaal, vind ik. Waarom heeft hij  nooit 'karakterverandering na een beroerte' op internet eens gelezen? Of zijn alle mannen egoïsten? Of?

25-07-09

Ergernis

Vrijdag avond fietsten mijn kids en ik naar een stratenloop (mijn man en zijn hond gingen naar de hondenschool). De kids liepen mee en ik bleef kijken. Sommige mensen wisten dat ik een beroerte heb gekregen en kwamen vragen dat alles is in orde is. Ik vertelde mijn verhaal, hoe dat ik het gekregen heb. Het was misschien wel de twintigste keer dat ik het verhaal vertelde. In het begin lukte dat niet goed, nu ging het veel beter, sommige woorden (beroerte, logopedist, ... ) gebruikte ik al, die kende ik nu van buiten. Ik praatte met woorden, weinig werkwoorden, ... maar meestal konden de mensen wel volgen. Ik had moeite met eenheden: mijn zoon liep 5 kilogram , hum nee uren, nee euro, hum ja kilometer. Ja en drie maanden, ... euh dagen, ... euh weken geleden had ik een beroerte gekregen. Erg hee?! Sommige mensen hadden geen geduld, als het meer dan een paar minuutjes duurde (ik was heel traag met mijn woordvindingsproblemen) dan keken ze op hun klok en wilden ze weg. Ja dan moesten ze het ook niet vragen?! Ik was niet begonnen. Sommige andere mensen hadden wel geduld en gaven me steun!

Zaterdag zijn we met onze familie een pasgeboren babietje gaan bezoeken. Er waren al enkele bezoekers in de kamer van de kraamafdeling. Ik was stilletjes, ik kon de verhaaltjes niet volgen en kon niet goed praten. Mijn man die praatte en keek tegelijk tijd naar de TV. Ik had niet graag dat ze naar TV kijken als mensen praten.

Infeite ergerde ik me aan mensen die geen interesse tonen. Als mensen geen geduld hebben omdat ik traag en niet duidelijk praatte dan wilden ze weg. Als ik iets wilde vragen dan bleef mijn man TV kijken, hij wilde precies met mij niet praten. Als ik het eten heb gemaakt voor mijn man en mijn kinderen dan eten ze het op, terwijl ze de krant of tijdschrift lazen. Ik vond dat asociaal. Ik haatte dat. Ze proefden het eten nog niet eens als ze lazen en ik mocht nog niet eens praten zeker?! Ik was dan precies een stomme kiek, een kook- en kuisvrouw maar ik mocht niet praten. Daar kon ik niet tegen, dus maakte ik ruzie met mijn man. Iedereen was egoïstisch, vond ik. Ik ben misschien wel egoïstischer geworden na mijn beroerte, ik had appreciatie (en ook steun) nodig!

24-07-09

Logopedie

Die week ging ik naar de logopedist, eerste keer met mijn man met de auto, tweede keer fietste ik alleen (De fietsroute kende ik nog niet, ik heb Google Maps gebruikt en geprint dus het lukte, ik vond de weg!).

Ik moest me voorstellen en mijn man ook of zoiets. Ik babbelde teveel en ik begon met een zin, stopte in de helft en begon met een andere zin. Ik was heel chaotisch, denk ik.

We stelden een plan op met afspraken in de grote vakantie en ook nadien, ik moest op welke uren en welke dagen naar de logopedist gaan. Alleen woensdag namiddag wou ik niet naar de logopedist gaan omdat ik bij mijn kinderen wilde blijven. Ik wou wel fietsen naar de praktijk, alleen als ik mijn kinderen moet gaan halen van school dan gaat de logopedist mij woensdag voormiddag bezoeken. Ik vond het heel goed.

Ik vroeg het op papier (post-it) voor de dagen en de uren, ik kan niet goed volgen, uren en dagen zijn getallen en ik was in de knoei met getallen, ik kon niet goed begrijpend luisteren of de getallen waren direct verdwenen en waren niet meer terug te halen.

Ik kreeg een agenda´tje van de logopedist, ik weet niet waarom, ik kan wel plannen hoor. Ik gebruikte al wel kalenders hoor.

wabliefIk kreeg dan oefeningen, kleine artikeltjes lezen in de krant 'Wablieft', de duidelijkste krant van het land zeker? Ik vond het helemaal niet duidelijk, ik begreep er niet veel van. Dat artikel van de astronauten, waren stom. De andere artikels (de zoo, museum, ...) waren ook niet zo leuk. Zie link: http://www.wablieft.be/dekrant  Misschien interesseerde het me niet, ik las wel een interessante artikel in een tijdschriftje in de wachtkamer van een dokter over 'beroerte' dus woorden zoals cholestorol, bewegen, bloeddruk, gewicht, roken, ... heel interessant!? Ik las ook veel stukjes op internet i.v.m. beroerte, afasie, ... dat interesseerde me nu. Ik kon niet goed begrijpend lezen maar ik deed mijn best.

Omdat ik drie weken niet naar de logopedist moest (ik had een week verlof en daarna had de logopedist 2 weken verlof), kreeg ik een bundeltje oefeningen (woordvormingen, tegengestelden en synoniemen) om te oefenen.

Ik kreeg ook een cd, 'Digitaal' , via de logopedist. Digitaal is een taalprogramma voor mensen met afasie. Je kunt een CD bestellen (Digitaal met alle oefeningen en spelletjes voor maar 20 Euro, en het is heel goed!) - zie link: http://www.afasie-digitaal.nl/  Je kunt ook online downloaden (freeware) - zie link: http://www.desmidt.eu/digitaal.html

 Mails*:

Dag Afa! Logopedisten en dokters zouden toch eigenlijk geen vakantie mogen nemen, vind je niet? Gelukkig bestaan er tegenwoordig speciale computer programma’s. 18 km fietsen en dan een uur logopedie – zwaar programma heb jij. Maar zo hou je je conditie goed, en oefen je je taal. Volhouden maar! Geniet van je vakantie & laat snel veel van je horen (we kijken er allemaal naar uit, nieuws van jou te krijgen)! Groetjes, A.

Dag Afa, Je schrijven begint beter en beter te gaan, hé. Ik denk dat die telegramstijl je in het begin wel helpt om je gedachten op papier te zetten. Vlotte zinsconstructies komen later wel. Je bent heel goed verstaanbaar. Geniet nu vooral van je vakantie. Probeer alles rustig aan te doen. Eens weg van huis gaan zal goed doen aan de ganse familie. Gisteren kwamen J. en D. informeren hoe het met jou gaat. Ze sturen je veel groetjes. L. zou ook eens naar jou willen bellen. Ik heb gezegd dat je dit wel leuk zou vinden. Heel veel groetjes en tot later. Liefs, K.

 Hey jong ! Gij schrijft gewoon schitterend ! Die logopedist is ook niet rap tevreden zenne. En ge gaat uzelf wat tijd moeten geven (maar ik ken u wel, ’t moet een beetje vooruitgaan ;-). Met dat fietsen gaat ge wel wreed goei conditie krijgen, misschien moet ge maar met de fiets naar ’t werk komen binnen 4 maandjes....hihi... En misschien moet ge in de solden nog eens uikijken naar en Gore-tex fietsjasje, dan blijft ge droog en toch ademt zo’n jaske. Tof dat ge op vakantie gaat, kunnen jullie samen van elkaar genieten allemaal...’t zal deugd doen...Geniet ook van de zomervakantie die ge nu samen met de kids hebt, die schatjes zullen u wel flink helpen met de was en de plas zeker ? Ik vind die mails van u echt tof, dikke merci !!!! Tot volgende zitting, goei WE ! G.

----

Ik heb logopedie gevolgd met woensdag en donderdag. Het gaat goed. De logopedist is 3 weken in vakantie en daarom mag ik zelf oefenen met de computer (Digitaal taalprogramma met afasie). Na de vakantie met logopedist (begin 3x per uur per week (augustus) en daarna 4x per uur per week) oefenen met mij. De dokter wil 4 maanden ziekte (minstens) en 6 maanden wettelijk rijverbod. Ik wil graag rijden maar het mag niet, ik vind dat stom. Ik mag niet rijden naar school, naar de winkel, naar de sportzaal (kids) , naar het zwembad …. Brrrr … verschrikkelijk. Ik fiets ook 18 km naar de logopedist – heen (9 km) en terug (9 km), als het regent is niet leuk! Mijn e-mail duurt heel lang, ik probeer meer moeilijke zinconstructies … (de logopedist vindt van mij een telegramstijl). Ik ben ook niet goed met TV, tijdsschrift, verhalen en boeken – duurt heel moeilijk. Veel liefs, Afa

 *De mails zijn soms verkort, zoals private informatie heb ik afgeknipt of lichtjes veranderd.

Lotgenote

Een vriendin kende iemand die een CVA had gekregen, een aantal jaren geleden. Ik kende die persoon, Lot, ik wist dat ze wel lang ziek was geweest maar ik kende haar niet goed. Ik wou met haar willen praten of e-mailen. Ik had steun nodig, iemand die mij begreep, iemand die mij hielp! Een lotgenote!

Mails:*

Bedankt voor je e-mailtje. Probeer zeker nog niet te werken hé. Geniet vooral van je vakantie en van je familie. Rust goed uit. Heel veel liefs, K.

----

Bedankt. Dank je voor Lot – maar ik wil eerst enkele weken voor mij (vakantie - lege hoofd) en dan ga ik alles vragen. Het is moeilijk vooral zinsconstructie, werkwoorden, … brrrrr… Ik doe geen werk omdat ik niet kan (enige ik kan doen is website access – al de rest kan ik niet). Veel liefs, Afa

----

Dag Afa, Hoe gaat het vandaag? Niet te veel werken, hé Ik heb ook het adres van Lot (in geval je haar eens wou contacteren). Indien je liever hebt dat ik haar eerst eens bel, laat het me dan gerust weten Vele groetjes, Knuffel, K.

 

*De mails zijn soms verkort, zoals private informatie heb ik afgeknipt of lichtjes veranderd.